Listan: Här är de bästa länderna att bo i
Europa är långt bättre än sitt rykte. 20 av världens 25 bästa länder finns här. Sverige ligger bra till, men det finns hetare ställen.
Henrik Mitelman
Efter en lång resa i Oceanien och Asien börjar man tänka på vilka länder som egentligen är bäst i hela världen. Skönheten ligger som bekant i betraktarens öga, och på EFN efterlyser vi alltid en skön mix av både ekonomisk framgång och mer mjuka värden.
Det finns cirka 195 länder i världen och man kan – som subjektiv EFN-kolumnist – sortera bort diktaturer. I sådana vill åtminstone inte jag bo. Enligt The Economist Intelligence Unit finns det 74 någorlunda demokratiska länder. Vi håller oss till dem.
BNP per capita – köpkraft spelar roll
Som yrkesskadad ekonom måste man ju redan inledningsvis titta på BNP per capita. Köpkraft spelar roll och man gråter hellre i en Porsche (eller åtminstone i en Volkswagen) än i en Lada, och rikedom tenderar att spilla över på alla, även på oss icke-miljardärer.
Ju fler välbärgade människor, desto större chans att vi andra får ta del av det hela. Rikedom sprider sig, på samma sätt som fattigdom. Dessutom vill man gärna hitta ett land som har framtiden för sig och som inte bara lever på gamla meriter. Länderna som klättrar i olika näringslivsindex tycker vi lite extra mycket om.
De rikaste
Så låt oss börja med de rikaste länderna sorterat på köpkraftsjusterad BNP per person, omräknat i världsvalutan amerikanska dollar:
1 Luxemburg 132 847
2 Singapore 127 500
3 Irland 115 600
4 Qatar 113 200
5 Macau 102 000
6 Bermuda 99 800
7 Norge 90 500
8 Schweiz 82 900
9 Brunei 77 900
10 Förenade Arabemiraten 75 600
11 USA 73 600
12 Danmark 72 000
13 San Marino 70 500
14 Nederländerna 69 500
15 Island 68 800
16 Österrike 66 600
17 Sverige 65 700
18 Tyskland 63 700
19 Australien 62 700
20 Belgien 61 100
Källa: IMF
Från denna lista tar vi bort icke-demokratier för att få en ny topplista. Då blir det så här:
1. Luxemburg
2. Singapore
3. Irland
4. Norge
5. Schweiz
6. USA
7. Danmark
8. Nederländerna
9. Island
10. Österrike
11. Sverige
12. Tyskland
13. Australien
14. Belgien
15. Kanada
16. Finland
17. Storbritannien
18. Nya Zeeland
19. Japan
20. Sydkorea
OECD Better Life Index
Nu har vi kommit en bit på vägen. Men allt är som bekant inte bara pengar och demokrati. OECD har en ganska intressant metod att mäta välmående genom sitt OECD Better Life Index, ett sätt att väga ihop en massa olika parametrar med allt från miljö och luftkvalitet till skola, brottslighet och sjukvård. När alla dimensioner ges lika vikt, ser topplistan ut så här:
1. Norge
2. Australien
3. Danmark
4. Sverige
5. Kanada
6. Schweiz
7. USA
8. Nederländerna
9. Island
10. Storbritannien
11. Finland
12. Nya Zeeland
13. Tyskland
14. Österrike
15. Belgien
16. Irland
17. Luxemburg
18. Frankrike
19. Slovenien
20. Spanien
Denna lista är snarlik den som bara handlade om BNP per capita (med borträknade diktaturer). Konstigt är det ju inte eftersom rika länder tenderar att ha bra sjukvård, bättre skolor och så vidare. Japan och Sydkorea hamnar strax utanför topp-20 i OECD-listan, vilket gör att de diskvalificeras i EFN-rankingen, även om det kanske är lite hårt. Singapore är inte med i OECD:s ranking, men landet har en självklar plats på alla topplistor.
Länder med framtiden för sig
Till listan skulle jag också vilja lägga Polen, Estland, Lettland och Litauen (läs mer om Litauen här. Dessa länder når ännu inte upp till topp-20 i BNP per capita, men alla fyra länderna är sannolikt där om ett decennium eller så. Det är inte fel att verka i länder som har framtiden för sig och som rör sig i rätt riktning.
Listan blir därför så här i bokstavsordning:
Australien
Belgien
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Irland
Island
Kanada
Lettland
Litauen
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Nya Zeeland
Polen
Schweiz
Singapore
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tyskland
USA
Österrike
Nu kan ju en och annan läsare invända att 25 länder är alltför många och att jag bör sålla ännu mer. Det är kloka synpunkter, men jag uppskattar alla de 25 länderna. Tänk att 20 av dessa länder finns här i Europa! Det ska man ha i åtanke i dessa dagar då det är så poppis att dissa vår gamla kontinent.
Topp 10-listan
Om man nu tänker att en EFN-läsare både ska göra affärer och bo i landet så kan listan göras lite kortare med mina kommentarer nedan för olika länder och en sammanfattande topp 10-lista med någon sorts ungefärlig ordning här:
Schweiz
Singapore (läs motivering: https://efn.se/singapore-pa-obrutet-segertag-med-enkelt-recept)
Luxemburg
Irland
Nederländerna
Sverige
USA
Tyskland
Danmark
Norge
Norge: Ligger nära Sverige och det är enkelt att göra affärer där även om landet dessvärre inte är med i EU. Med den norska regeringens skadliga förmögenhetsskatt så blir det med nöd och näppe en plats på topp-10. Betyg svag 4 av 5.
Danmark är en framgångsnation i många bemärkelser. Landet har gått om Sverige i BNP per person. Nackdelar: Svenskar och svenska företag har sällan några större framgångar i Danmark. Betyg 4-
Finland är en annan framgångsnation med fina företag, ordning och reda. För oss svenskar finns det ju särskilda band. Det perifera läget drar ner betyget. Det gör även bristen på internationalisering. Finland har dessvärre bevarat sitt land lite väl finländskt. 3+
Sverige har ett förmånligt näringslivsklimat. Skatterna på arbete är alltför höga, men det finns riskvilligt kapital sedan arvs- och förmögenhetsskatterna togs bort. Det svenska näringslivet utklassar de allra flesta länders med hänsyn tagen till storleken. Samtidigt har Sverige under det senaste halvseklet tappat i välståndsrankingar och kronans ständiga utförslöpa är bekymmersam. Den inhemska brottsligheten drar också ned betyget. En svag 4 på gränsen till 3.
Nederländerna är en makroekonomisk doldis med enorma överskott i handeln med omvärlden. Få länder lyckas lika bra. Dessutom är det centraleuropeiska läget förträffligt. 4+.
Belgien ligger bra till, men för en svensk privatperson eller företagare finns det få anledningar att flytta dit, om man inte är konsult åt någon EU-institution eller när en extrem förkärlek för starka klosteröl. Betyg 3.
Irland har gått från klarhet till klarhet, från ett av Europas fattigaste länder för 50 år sedan till ett av de rikaste. Hit välkomnas utländska företag med fina villkor, något som spiller över på alla delar av samhället. Smart! Betyg 4+
Luxemburg är en vacker liten pärla, fantastiskt placerat. Villkoren för näringslivet är bra. Den inhemska marknaden är inget att hurra för givet den minimala storleken, men i övrigt är det bara fördelar. Betyg 4+
Frankrike är landet som har allt, men som alltid slarvar bort sina chanser med extrema regleringar, fackliga interventioner och ett skattesystem som inte gör någon glad. Samtidigt är landet sällsynt vackert. Ur ett ekonomiskt perspektiv blir betyget 2 när de ständiga bytesbalansunderskotten finansieras genom nya lån. Betyg 3 på totalen.
Storbritannien har sin storhetstid bakom sig, dessvärre. Vi önskar landet all lycka till, men nu syns de negativa konsekvenserna av EU-utträdet på område efter område. Läget, mellan USA och Europa, är fint och språket en fördel, men man kan inte vila på gamla lagrar. Betyg 3.
Schweiz har det mesta. Där går tågen i tid och landet har nolltolerans mot det mediokra. Spelreglerna är tydliga, men vissa skatter är alltför höga, och många EFN-läsare skulle nog uppfatta delar av samhället som lite väl konservativt. 4+
Australien: Landet gynnas av Kinas omättliga behov av råvaror. Nackdelen, ur ett svenskt perspektiv är så klart det geografiska läget. Betyg 3.
Kanada är välfungerande och närheten till USA är en USP, även om det just nu är lite stökigt när Donald Trump vill ta över även det landet. En stark trea.
USA är världens största ekonomi. Där finns allt, på gott och ont. Företagsklimatet är gott och landet har världens främsta företag. Denna krönikör uppskattar Donald Trumps ambition att underlätta för näringslivet, men räds de ständiga utspelen och bristen på demokratiska ambitioner. Betyg 4.
Nya Zeeland är ett vackert land med fungerande infrastruktur, men näringslivet imponerar inte. För en europé ligger det lite väl långt bort. Dessutom är marknaden alltför liten för att den ska prioriteras. Betyg 3.
Tyskland var tidigare dragloket i EU. Nu har synen ändrats ganska dramatiskt. Fler ser Tyskland som ett industrimuseum. Bilden är orättvis. Möjligen var vi lite väl entusiastiska för några år sedan, men Tyskland har ett fantastiskt näringsliv med världsledande företag. Inget land i världen har större bytesbalansöverskott. Det uppskattas inte av Donald Trump, som tror att han blir utnyttjad av just de länderna, och nog kan Tyskland råka lite illa ut av det. Och visst gjorde Tyskland fel som avvecklade kärnkraften och förlitade sig på rysk gas. Fel gör alla länder. Men i Tyskland uppmärksammas nu problemen och min gissning är att landet kommer på rätt köl. Det är dessutom en stor inhemsk marknad med ett bra geografiskt läge. Betyg 4.
Bubblare
EFN:s Gabriel Mellqvist, min parhäst i podden Börssurr, menar att Albanien förtjänar en plats som bubblare. Till skillnad från de länder som jag skriver om har jag aldrig varit i Albanien och vill därför vara lite försiktig i min bedömning om landet med flest bunkrar i hela världen. Men spännande är det, och självklart bör vi ju åka dit under år 2025. Mer om det i slutet av senaste Börssurr här https://efn.se/play/borssurr-10-januari
Till dess får vi hålla tillgodo med att resten av Europa har sina fördelar, Sverige sina speciella krusbär och länderna strax österut enorm potential.