Näringslivstopp: Olämplig tidpunkt för flygstrejken

Fackförbundet Transport har varslat om strejk för kabinpersonal från och med måndag.
Om strejken blir ett faktum kan ett hundratal flygningar påverkas.
Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler anser att strejken kommer vid ett olämpligt tillfälle.
– Vi har ett inrikesflyg i Sverige som kämpar i sviterna av en pandemi, säger han.

Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler kritiserar tidpunkten för den varslade strejken. Foto: TT Nyhetsbyrån
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Fackförbundet Transport har varslat om blockad och strejk för kabinpersonal från och med måndag.

Strejken gäller flera stora flygbolag så som SAS, Tuifly och Norwegian och berör destinationer över hela världen. Hundratals avgångar kan komma att drabbas om parterna inte är överens före klockan 04.30 på måndag.

Transport anser inte att arbetsgivaren Svenska Flygbranschen har gått dem till mötes om förbättrade villkor för kabinpersonalen.

– Förhandlingarna har strandat. Man kommer inte längre och då har vi tvingats att varsla om konflikt. Om vi inte hittar en överenskommelse under helgen bryter strejk ut på måndag, säger Elin Lörnbo, press- och kommunikationsansvarig på Transport.

Hon tar upp tre delar som fått förhandlingarna att braka ihop: arbetsmiljön, arbetstider och förhandlingsprocessen mellan arbetsgivaren och lokala parten.

– Där behöver vi se en förändring. De har ingen makt i den lokala förhandlingen för att få igenom förbättrade villkor på olika bolag, säger Elin Lörnbo.

Vd:n: Olämplig tidpunkt

Stephan Müchler, vd för sydsvenska Handelskammaren, riktar kritik mot tidpunkten för den varslade strejken.

Han vill dock vara tydlig med att han inte vill lägga sig i förhandlingen mellan parterna, men menar att den regionala flygtrafiken i Sverige redan befinner sig i en svår situationen.

– Vi ser hur den danska flygtrafiken har återhämtat sig på ett annat sätt än i Sverige efter pandemin. Även norska och finska flygtrafiken har återhämtat sig bättre. Många kommuner runtom i landet klagar att flygförbindelserna blivit för dåliga och att det finns för få flighter. Flygbolag och flygplatser har det också svårt, och att då drabbas av strejk när man kämpar, är jobbigt, säger Stephan Müchler.

– Effekterna blir att flygbolagen och flygplatser tappar intäkter på passagerarna. Det blir därmed svårare att investera i nya flighter, men det beror också på hur lång strejken blir.

Transport om förhandlingen

Elin Lörnbo säger samtidigt att man inte kan påverka tidpunkten för den varslade strejken, då avtalet för kabinpersonalen går ut nu.

– Den timingen eller tidpunkten kan vi inte påverka eftersom det är nu som man ska förhandla om nya avtal för framtiden.

Hon säger också att man gör allt för att hitta en överenskommelse tills på måndag.

– Nu sker förhandlingarna via medlare. Det är positivt att man pratar med medlare men ingenting är klart just nu, säger Elin Lörnbo.

Strejk har även utlysts på Amapola Flyg AB, Braathens People AB, Cityjet A/S, Norwegian Air Sweden Aoc AB, SAS Connect Crew Services Sverige Filial, Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden mellan den 26 och 28 maj.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;