Önskelista: Dessa sju vill jag se på börsen

Bland Stockholmsbörsens bolag gömmer det sig flera guldägg som skulle kunna göra succé på egen hand. Här är min önskelista med sju affärsområden som jag vill se på börsen.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Martin Blomgren väljer ut sju avknoppningar som han vill se på börsen nästa år. Foto: Pressbild
Publicerad: 18 dec. 2024, 06:00Uppdaterad: 20 dec. 2024, 10:57
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Hexagon har nyligen aviserat att de vill knoppa av sin enhet ALI och det finns en lång tradition bland Stockholmsbörsens bolag att särnotera framgångsrika affärsområden. Electrolux är kanske den största avelshingsten av dem alla med avkommor som Autoliv, Husqvarna och Elux Pro. Andra exempel bland de större bolagen är Atlas avknoppning av Epiroc, Sandviks separation från Alleima, SCA:s särnotering av Essity och längre tillbaka Securitas uppdelning i flera olika börsbolag.

Och när man lyfter på koncernhuven så finns det flera affärsområden hos bolagen på Stockholmsbörsen som sticker ut i positiv bemärkelse. Hur stor chansen är för att de allra bästa delarna faktiskt ska bli egna börsbolag kan vi låta vara osagt, men vi befinner oss i önskelistornas tid och överst på min lista står sju affärsområden.

Sju guldägg som skulle göra börssuccé

Sju bolag som borde tas emot med öppna armar om de sätts på börsen. I vill-ha-ordning, här är avknoppningarna jag drömmer om:

1. Atlas kompressorer. Affärsområdet Kompressorteknik gör bokstavligen tryckluft till guld. Med en bred geografisk spridning, hög andel eftermarknad, ständig produktutveckling och en kapitalsnål och fintrimmad monteringsaffär sticker Kompressorteknik ut till och med i Atlas Copcos stjärnfyllda portfölj. En rörelsemarginal som normalt ligger kring 24 procent och en avkastning på sysselsatt kapital som inte sällan klockar in på otroliga 80-85 procent. Best of the best, 5+, A, Hysénklass – oavsett val av betygsskala så slår den i taket här.

2. Craft. New Waves sportklädesbolag Craft satsar hårt på samarbeten med stora idrottsföreningar och lossnar det i Europa och i USA på den fronten finns en lång tillväxtresa att göra, parallellt med den spännande inbrytningen man gjort inom löparskor. Andra löparskoutmanare som On och Hoka (ingår i noterade Deckers) har rusat på börsen och fått höga värderingar vilket är en intressant referenspunkt. Sedan tidigare har New Wave luftat ett mål om att Craft ska kunna dubbla omsättningen från 2 miljarder kronor 2022 fram till 2027.

3. Lifco Demolition & Tools. Samtidigt som bygg- och infrastrukturmarknaden är tuff för många bolag ångar Lifcos affärsområde Demolition & Tools på med en imponerande lönsamhet. Demoleringsrobotarna under varumärket Brokk är klassens ljus och affärsområdets rörelsemarginaler pendlar oftast mellan 26-27 procent. I årets lite mer besvärliga marknad har marginalen ”rasat” till 24 procent. Det är en lågkonjunkturnivå som signalerar både starka marknadspositioner och toppkvalitet.

4. Mölnlycke.  Inte en regelrätt division eller ett affärsområde kanske eftersom det ägs av ett investmentbolag: Investor. Men Mölnlycke, som är en del av Patricia Industries, är med ett bedömt värde på närmare 80 miljarder kronor en rejäl pjäs som skulle göra sig utmärkt på börsen. Ocykliska produkter för sårvård och kirurgi samt en rörelsemarginal närmare 25 procent – det skulle vara en bra defensiv grund i många svenskars aktieportföljer.   

5. Sandviks gruvutrustning. Sandvik Mining and Rock Solutions står för drygt hälften av både intäkter och vinster i industrikoncernen numera och tillsammans med ärkerivalen Epiroc är man världsledande på gruvutrustning under jord. Mer automation, digitalisering och batteriteknik i gruvorna kommer att göra det tufft för konkurrenterna att hålla jämna steg med våra svenska specialister – och jämna steg håller Sandvik numera också med Epiroc i de flesta avseenden. Värderingsmässigt får däremot Epirocs mer renodlade exponering högre uppskattning på börsen än vad Sandvik får. Ställs Sandviks gruvområde på egna börsben så finns en tydlig uppvärdering i sikte.

6. Volvo Anläggningsmaskiner.  Volvo Construction Equipment, VCE, omsätter styvt 100 miljarder kronor och har en potent produktflora med grävmaskiner, dumprar och hjullastare. Bra geografisk täckning med ungefär en tredjedel vardera i Nordamerika, Europa och Asien och ovanpå det en lönsamhet som liksom övriga koncernen har tagit ett kliv uppåt de senaste åren, även om senaste kvartalet var ett steg tillbaka. Cykliskt och byggberoende? Absolut, men det är den stora amerikanska konkurrenten Caterpillar också och det har inte hindrat den aktien från att gå starkt och värderas till helt andra multiplar än vad Volvokoncernen har.

7. Kanthal. I minsta laget för att sättas på börsen kan man tro men stålbolaget Alleimas affärsområde Kanthal omsätter ändå nästan 5 miljarder kronor med en rörelsemarginal runt utmärkta 18 procent. Aktien skulle mycket väl kunna nafsa på en plats på storbolagslistan om   man fortsätter att vara framgångsrika i sina specialnischer: Industriell uppvärmning, där en grön övergång från gas till el pågår, samt ultrafin metalltråd för medicinteknisk utrustning som exempelvis pacemakers och glukosmätare. Att Kanthal har fått behålla sitt eget varumärke hos Alleima och tidigare hos Sandvik säger en del om positionen de har hos kunderna där hela 90 procent går via direktförsäljning.

Se senaste börslunch:

Atlas CopcoCraftSandvik
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;