Ekonomikanalen

Förverkliga husdrömmen med nybygge

Att bygga nytt hus är en livslång dröm för många. Tre våningar, tornrum och hiss - endast fantasin sätter gränser! Men förutom ekonomin finns det mycket att ha koll på innan första spadtaget.

Familjen Pedersen har under det senaste året uppfört drömhuset Villa Strömmadal. Det har varit mycket jobb, men resultatet väger upp arbetsbördan.

”Jag skulle göra om det, utan tvekan!” säger nybyggaren Anna Pedersen.

Anna har varit mycket delaktig i hela processen, och lärt sig mycket genom att vara frågvis. Hon håller koll på kostnaderna i en produktionskalkyl och rekommenderar att använda ett ritprogram för att visualisera det du vill ha.

När familjen skulle söka bygglov fick de hjälp av husleverantören, men det är ändå bra att ha koll på planerna så att du kan svara på eventuella frågor från kommunen.

Anders Söderberg är bygglovchef i Täby kommun, och han rekommenderar att boka ett kostnadsfritt möte med kommunen så fort det blir dags att söka bygglov.

”Om du lämnar in kompletta handlingar från början går det mycket snabbare att få ditt lov”, säger han.

Solens läge och närheten till kommunikationer var bara två av anledningarna som fick familjen Pedersen att fastna för tomten som Villa Strömmadal nu står på. Men huset valde de trots att det inte riktigt passade på tomten.

Det rimmar illa med vad tomtexperterna rekommenderar.

”Det är tomten som väljer huset och inte tvärtom”, säger Johan Lund, tomtexpert på Bocenter Byggtjänst.

Vilket hus du än fastnar för måste du välja byggfirma. Leverantören har ofta samarbeten med några firmor, men Anna Pedersen tyckte att det var viktigt att bilda sig en egen uppfattning. Därför träffade hon själv firman innan hon skrev kontrakt.

”Jag litar alltid på magkänslan”, säger hon.”När jag åkte därifrån kände jag att det här blir bra. Och det blev det!”

Redaktör: Petra Bergman