Prenumerera

Så agerar börsjättarna – efter Trumps tullar

Aktiemarknaden skakas om i spåren av helgens tullutspel. Donald Trumps vallöfte som nu blivit verklighet kräver beredskap hos de svenska börsbolagen som börjat plocka fram planer för olika utfall, visar EFN:s genomgång.
– Blir det globalt handelskrig då förlorar alla, säger Alleimas vd Göran Björkman.

Under helgen införde Donald Trump tullar som kan slå mot flera stora svenska börsbolag. Foto: TT / Pressbild
Publicerad: 3 feb. 2025, 14:38Uppdaterad: 3 feb. 2025, 15:15
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Under helgen blev Donald Trumps vallöften om höjda tullar verklighet. Den amerikanska presidenten har beslutat att införa tullar mot Kanada och Mexiko på 25 procent och 10 procent mot Kina. Samtidigt utesluter han inte att tullar även kan införas mot EU.

Tullutspelen får världens börser att skaka, och även i USA pekar terminerna brant nedåt. Det är få bolag som klarar sig undan dagens tullfrossa där bland annat elbilstillverkaren Volvo Cars rasar 6,5 procent, men som inte vill uttala sig då bolaget befinner sig i en tyst period. Även Autoliv, Sandvik och avknoppningen Alleima backar 2-3 procent i måndagshandeln. Hur förberedelserna på Stockholmsbörsen ser ut varierar bolagen i mellan.

Så agerar svenska bolagen

I samband med fredagens kvartalsrapport, när helgens tullhot ännu var just ett hot, sa Autolivs vd Mikael Bratt till EFN att samtal kommer inledas redan på måndagen, det vill säga i dag, med kunderna för att höja priserna och på så vis kompensera för de höjda tullarna.

– Det i sin tur kommer resultera i högre bilkostnader för konsumenterna i Nordamerika. Det finns egentligen ingen anledning att vi som underleverantör i bilindustrin ska absorbera den här typen av kostnader. Så gjorde vi även när inflationen var som högst och är redo att göra igen.

Även verkstadsjätten Sandvik förbereder sig för tullar med beredskapsplaner.

– Om man tar tullar som netto är negativt, så skulle en starkare dollar, lägre skatter och att efterfrågan tar fart, kunna väga upp för det, beroende på vilka löften Trump kommer hålla. Förhoppningen är att vad som än väntar, att vi kan hantera det genom att styra om våra produktionsflöden, sa vd Stefan Widing vid rapportsläppet.

Bolagets avknoppning Alleima som har stor verksamhet i USA, fick undantag för flera produkter i Trumps förra tullomgång, då det inte fanns någon lokal konkurrens.

– Sedan är frågan i förlängningen vad andra länder gör och hur våra kunder och deras värdekedjor påverkas av det, vilket är väldigt svårt att bedöma. Det handlar om att vara flexibel och ligga nära våra kunder. Vår position är ändå förhållandevis god med bred exponering, försäljning i alla stora regioner och närvaro i alla regioner och vi är så specialiserade att det inte finns så många alternativ. Men blir det ett globalt handelskrig då förlorar alla, sa Göran Björkman till EFN.

”Konsumenten som får betala”

Lastbilsjätten AB Volvo går förhållandevis bra och backar 1 procent vid 14.30-tiden. Enligt presschefen Claes Eliasson är bolaget väl anpassat för tullarna.

– Vi tillverkar alla våra lastbilar för USA i USA och har en stark värdekedja på plats, vilket skulle kunna bli en styrka jämfört med våra konkurrenter på den amerikanska marknaden. Samtidigt tittar vi på vilka effekter detta får och om det skulle påverka vår konkurrenssituation, uppger han i en kommentar.

Även kullagerbolaget SKF backar närmare 4 procent och enligt vd:n Rickard Gustafson är de beredda för eventuella justeringar och prisförändringar. Industribolaget Hexpol tillhör även de dagens förlorare med en nedgång på 2,7 procent.

– Om det är någonting som påverkar vår kostnadsbild som är relaterad till tullarna så är vi tvungna att föra det vidare. Vi är ganska långt bak i leverantörskedjan så för oss blir den direkta påverkan ganska liten. På kort sikt gynnas vi av att vi finns på plats i USA och eftersom våra gummiblandningar är en färskvara så måste vi var väldigt nära våra kunder, säger Hexpols vd Klas Dahlberg och fortsätter:

– På lång sikt är det svårare att veta vad det blir för konsekvenser, men en risk är ju att inflationen går upp, vilket i så fall skulle påverka oss mer. Men i slutändan så är det konsumenten som får betala. 

SSAB och Gränges går mot strömmen

Några av dagens få bolag som istället stiger under måndagen är stålbolaget SSAB som lyfter 4 procent och Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminum, som är upp 0,4 procent.

– Vi är inte så exponerade mot tullarna då vi har en balanserad produktion och försäljning. Nästan allt vi säljer i Nordamerika tillverkas där. I och med Gränges regionaliserade struktur så har vi varit ganska skyddade mot liknande handelstullar sedan innan pandemin med god utveckling och lönsamhet i Nordamerika. Det här skulle om något, kunna förstärka det skyddet vi redan har. Möjligen skulle det kunna drabba oss indirekt beroende på hur ekonomin går överlag, säger Gränges vd Jörgen Rosengren. 

Enligt Essity väntas hygienbolaget påverkas marginellt av tullhöjningarna medan Electrolux förbereder olika alternativ för att hantera tullarna med eventuella prishöjningar, uppger bolagen till Nyhetsbyrån Direkt. Aktierna backar 2 respektive 5 procent.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;