Så går börsen 2025 – det ska du satsa på
Ett starkt börsår, med en avslutande negativ twist, som präglats av geopolitiska konflikter, presidentval, nedgående inflation och sänkta räntor. Så sammanfattas 2024 av experterna som EFN pratat med, som är försiktigt optimistiska inför börsåret 2025 och lyfter fram aktiefavoriterna att ha med sig in i nästa år.
– Det finns en underliggande optimism, säger Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.
Stockholmsbörsen inledde året på minus men ökade successivt uppgången fram till halvårsskiftet när breda indexet OMXSPI var upp omkring 8 procent. Med ett par veckor kvar på börsåret såg uppgången ut att sluta just där. Men när året närmar sig sitt slut har en stor del av uppgången utraderats.
De amerikanska börserna har stuckit ut med en motståndskraft och lönsamhet som synts väl på huvudindexen sedan det stod klart att Donald Trump återigen blir landets president.
"Aldrig sett en sån stor skillnad"
– I samband med det amerikanska valet började USA-börsen outperforma Sverige något enormt, med S&P 500 upp omkring 25 procent i år och Stockholmsbörsen 3-4 procent. Det brukar finnas en tydlig korrelation där det kan skilja 4-5 procent i enskilda kvartal och sen går spreaden ihop igen, men en så här stor skillnad har jag aldrig sett förut. OMXS30 har däremot följt S&P Europé som ett karbonpapper. Så trenden bort från Europa har slagit lika mycket på Sverige, säger DNB:s aktiechef Anders Rudolfsson och fortsätter:
– Året har varit dominerat av krigen som pågår runtom i världen, även om inte börsen tar så mycket hänsyn till det så är det ju ett väldigt stort lidande på många ställen. Ser man till aktiemarknaden så gick börsen starkt i inledningen av året som gick in även i Q1-rapporterna men sedan stannade det av i samband med utmaningarna i bilindustrin. På OMXS30 har det egentligen inte hänt någonting sedan i somras i och med att förhoppningen om en förbättring av konjunkturen har skjutits fram. Så ur det perspektivet har året varit lite av en besvikelse.
Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson ser 2024 som ett fantastiskt år trots decembernedgångarna och årets nyhetsflöde som hade kunnat innebära ett stökigt börsår. Den stora skillnaden mellan USA och Sverige ser han som logisk.
– Det finns en underliggande optimism som har trumfat oroligheterna när styrräntorna börjat komma ned och att den amerikanska styrkan betalat sig. USA har också stuckit ut konjunkturellt och har varit betydligt starkare och mer motståndskraftig medan Europa och Sverige drabbats hårt av konjunkturen och många andra problem. Samtidigt har amerikanska bolag lyckats upprätthålla en starkare lönsamhet som nu också börjar sprida sig till fler sektorer än bara techjättarna.
Det är en av årets stora besvikelser
I maj påbörjade Riksbanken sänkningarna av styrräntan som sedan dess har sänkts från 4 procent till dagens 2,50 procent, och ytterligare sänkningar väntas under 2025. När sänkningarna var ett faktum räknade flera med att effekterna skulle bli märkbara fort. Att den snabba effekten uteblev är en av årets besvikelser enligt Isakson.
– Det har varit trögare och det har nog främst att göra med att alla har det färskt i minnet att det gjorde väldigt ont när räntorna gick upp vilket gör många mer försiktiga. Det som varit positivt i år lär dock följa med in i 2025 också. Nu väntar en konjunkturåterhämtning även i Europa och då kan vi få en annan svingfaktor i Sverige på grund av vår räntekänslighet och ett stort segment med många bolag som eldas på när konjunkturen återhämtas.
Inför 2025 är Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, försiktigt optimistisk och lyfter just konjunkturutsikterna som avgörande för börsen framåt.
– Vi tror att börsen kommer avkasta omkring 5-10 procent nästa år med en känslighet för negativa överraskningar. Mycket tyder på att det positiva som väntas levereras nästa år redan är inprisat i marknaden. Vi har legat överviktade mot aktier ett tag men nu har vi vänt till att bli neutrala när värderingen ser så hög ut, framför allt i USA.
Samtidigt höjer han ett varningens finger för att den dämpade utvecklingen i Europa kan hålla i sig även nästa år. Och att det då finns en risk att det fortsätter i Sverige också, vilket kan göra att det dröjer innan exempelvis byggbolagen får det bättre.
– Småbolagens comeback har varit ett tema i marknaden sedan ett tag tillbaka när räntorna började sänkas, men där är vi fortsatt avvaktande. Förutsättningarna förbättras men det blir nog iallafall inte en markant tydlig förbättring under första halvåret 2025, säger han.
Sektorerna som kan gå bra 2025
Anders Rudolfsson stämmer in i optimismen för nästa år och lyfter fram sektorerna som han ser kan gå starkt när vinden vänder, där han bland annat ser 2025 och 2026 som ljusare börsår för småbolagen men att bankerna kommer få det tuffare.
– Konsument- och byggrelaterat kommer klara sig bra när räntan fortsätter ned och byggstarterna successivt drar igång. Vi kommer gå till tillväxt nästa år med lägre räntor och högre konsumtion där BNP nog kan växa 2-3 procent vilket är mer än Europa. Men där återstår det att se hur konsumenten kommer agera och i vilken ände man börjar konsumera igen, men det är nog främst i retail som kommer gå starkt framöver med en viss fördröjning för exempelvis Dometic, Husqvarna och Electrolux som har dyrare produkter, säger han och fortsätter:
– Några bolag som är intressanta att följa är bland annat Rusta som planerar att öppna 50-80 butiker de kommande tre åren så de kommer ha en stark tillväxt. Även HMS Network som har gjort flera förvärv de senaste åren och har stor potential när konjunkturen hittar farten igen.
Aktiemäklaren tar också upp Bravida och Instalco som lågt värderade aktier med relativt lätta jämförelsetal nästa år.
– Det finns ganska många intressanta aktier inför nästa år där det gäller att hitta rätt tema med en övervikt av tillväxtaktier. Generellt skulle jag ännu mer än tidigare äga aktier som har starka kassaflöden istället för svaga. Man måste vara beredd på att det kan komma många tvingande nyemissioner nästa år också.
Fastighetsaktier köpvärda
Även Mattias Isakson ser en vändning för fastighetssektorn som han lyfter fram som köpvärd inför 2025. Utöver det nämner han Investor som ett fortsatt givet innehav i portföljen och även Dometic där han väntar sig en återhämtning under året. Samt Ratos där han ser att spännande saker kan hända nästa år.
– För Stockholmsbörsen är det avgörande att vi får det här konjunkturstödet, och då finns det utrymme för konsumentrelaterade aktier som delvis återhämtat sig men där det finns många som inte kommit tillbaka än. Detsamma gäller även inom bygg och fastigheter, där kommer det bli ett helt annat klimat som ger utrymme för tillväxt men då är det viktigt att industrisektorn också tuggar på, säger han.
Kring huruvida Donald Trump som amerikansk president kommer komma att påverka börserna går åsikterna isär. Några av hans löften har varit sänkta skatter, höjda tullar och avregleringar. Vad som blir verklighet vet vi först efter den 20 januari när han svärs in som president i Washington.
Enligt Johan Larsson finns det en risk att inflationen tar fart igen vilket skulle kunna hindra Fed från att fortsätta med räntesänkningarna. Isakson är däremot mer optimistisk.
– Med Trump som ny president i USA igen kan medföra sina risker men jag tror egentligen inte att hans politik kommer omkullkasta grundscenariot i och med att han mäter sin framgång i hur aktiemarknaden går. Med hans fokus på den inhemska amerikanska marknaden så kommer det mest troligt vara positivt för den amerikanska börsen.