Aktierna att äga 2025 – analytikernas val
Aktierna som kan leverera bäst under 2025 och som platsar i en portfölj.
Nu listar EFN Finansmagasinets analytiker sina tre toppval inför det nya året.
Ellinor Beckett
Svedbergs
Man kan tro att badrumsinredaren Svedbergs gått på knäna de senaste åren. Så är inte fallet. Det syns däremot mer i kvartalsrapporterna än i kursen. I stället har de manövrerat skickligt i den trista marknaden och breddat verksamheten inte minst geografiskt och faktiskt med lönsamhet. Nu vädrar bostadsbyggarna morgonluft och renoveringsivern lär återvända i takt med räntesänkningarna.
Läs Ellinor Becketts analys på Svedbergs här.
SKF
En av höstens stora börsnyheter var att SKF särnoterar sin fordonsaffär. Det gör att kullagerjätten får bättre lönsamhet och kan säkert släppa loss en del potential även i avknoppningen. Noteringen väntas ske först 2026, men på nuvarande värdering kan man hävda att man får fordonsdelen på köpet.
Läs Ellinor Becketts analys av SKF här.
Kinnevik
En bubblare. Kinnevik är ett av börsens mest utskällda bolag 2024. I de större innehaven hittar man hyllade medinvesterarna Northzone och Creandum som var tidigt inne i exempelvis Spotify och Klarna. I Kinnevik finns en chans att ta rygg på dem till en substansrabatt på 43 procent (över 60 procent justerat för den stora kassan). Förändringar i ledning och styrelse kan utlösa en kursuppgång, men framför allt en lyckad notering av Spring Health är det börsen vill se som ett tecken på att Kinnevik gör saker rätt.
Martin Blomgren
Hexagon
Mätteknikbolaget Hexagon har haft ett tufft börsår där oro för svag tillväxt har kryddats med ett oväntat vd-byte i november, vilket har tryckt ned värderingen till de lägsta nivåerna på minst 10 år. Lika oväntat var beskedet nyligen att tidigare ABB-chefen Björn Rosengren kliver in i styrelsen med planen att ersätta Ola Rollén som ordförande våren 2026. Aktien har redan rusat på beskedet men lyckas man få fart på tillväxten och avknoppningen av ALI ros iland så kan firma Rollén & Rosengren, som båda är tunga aktieägare i bolaget numera, bli vinnare under 2025.
Alligo
En trög bygg- och industrimarknad i Norden har plågat Alligo, som bland mycket annat säljer arbetskläder, verktyg och skyddsutrustning till företag i sina butikskedjor Swedol och Tools. Det skymmer planen på att lyfta marginalen via mer egna varumärken och fler mindre kunder på framför allt den norska och finska marknaden. Under 2025 bör efterfrågan vakna till och med lätta jämförelsetal och en sansad värdering är oddsen för en bra affär goda.
Läs Martin Blomgrens analys av Alligo här.
New Wave
Konsumenten har inte haft det lätt de senaste åren och förhoppningarna om att lägre räntor ska få plånböckerna att öppnas på vid gavel har inte riktigt infriats. Ännu. Under 2025 borde dock lägre boräntor, högre reallöner och ett uppdämt konsumtionsbehov synas i försäljningen hos många konsumentbolag, däribland New Wave. Bolaget har investerat tungt i produktutveckling, nya marknader som Tyskland och USA och i effektivare lager. När marknaden och marginalen vänder upp igen bör aktien följa med.
Läs Martin Blomgrens analys av New Wave här.
Daniel McPhee
Fabege
Fastighetsbolaget Fabege har haft en dyster kursutveckling. Aktiemarknaden avskyr beståndet i form av kontorsfastigheter i Stockholm. Dessutom har bolaget brottats med ökade vakanser och ett tuffare finansieringsläge. Institutioner har vräkt ut aktier medan insynspersoner köper. Den kända historiken ligger nu i aktiepriset. Substansrabatten på 20 miljarder kronor innebär 25 procent på det faktiska beståndet. Det är ett bra utgångsläge när räntorna sjunker, transaktionerna ökar och fastighetsvärden ser ut att ha bottnat.
Läs Daniel McPhees analys om Fabege här.
SCA
SCA har genomfört stora investeringar i produktionen, vilket finansierats via massiva kassaflöden från tidigare rekordår. Skuldsättningen har minskat samtidigt som full produktionskapacitet väntas kommande år. De stora tillgångarna i form av skog växer snabbare än de avverkas och minskar risken förknippat med SCA. Exkluderas skogen värderas industriverksamheterna lågt.
Läs Daniel McPhees analys om SCA här.
Skanska
Sentimentet kring Skanska har förbättrats på sistone. Byggrörelsen ligger runt marginalmålet och orderboken sväller. Framgångarna förklaras till stor del av projekten i USA. Att Skanska har stora och lågt värderade tillgångar är däremot ingen hemlighet på börsen. Men varje rapport som bekräftar bolagets intjäningsförmåga bör ge stöd till högre värdering.
Kelly Connelin
Bioarctic
Japanska partnern Eisai har under året framgångsrikt påbörjat lanseringen på ett flertal stora marknader, av antikroppsbehandlingen Leqembi mot tidig alzheimer och mild kognitiv svikt, utvecklad av Bioarctic. Efterfrågan på de lanserade marknaderna har visat sig vara stark och talar för fortsatt tillväxt. Till sensommaren lär Leqembi även kunna erbjudas som underhållsbehandling genom en förifylld spruta vilket breddar den långsiktiga potentialen och bör speglas i en högre aktiekurs.
Läs Kelly Connelins analys om Bioarctic här.
Astra Zeneca
Aktien har haft en svag kursutveckling under hösten i spåren av besvikelsen gällande överlevnadsdata för en viktig läkemedelskandidat och på grund av utredningarna i Kina. Fokus bör skifta under de kommande 18 månaderna då fem stora fas 3-kandidater väntas komma med studieresultat där marknadspotentialen värderas vara runt 20 miljarder dollar. Intäktsmålet för 2030 är satt till 80 miljarder dollar. Analytikerna är skeptiska vilket skapar köpläge för den som tror på målet.
Läs Kelly Connelins analys om Astra Zeneca här.
Elekta
Strålterapibolaget Elekta har haft det tufft på senare år och aktien är stukad. Efterfrågan och investeringsviljan börjar sakta komma tillbaka och väntas gradvis förbättras under 2025. Bolaget har implementerat lönsamhetsförbättringar och kostnadsbesparingar. De står nu inför viktiga produktlanseringar av nya linjäracceleratorn Elekta Evo samt mjukvaran Elekta One. De prishöjningar som man aktivt arbetat med väntas materialiseras till sommaren vilket bör bidra positivt till marginalerna och driva tillväxten kommande år.
Elin Wiker
Revolution Race
Många pratar om att konsumenten kommer få det bättre på bred front, Revolution Race förtjänar därför en plats i portföljen in i 2025. Det har varit en tuff tid för bolaget senaste åren och kanske är jag naiv som hävdar att det ska vända nu, men då får det vara så. Konsumenten på bred front i världen ska få det bättre kommande år. En bra och stabil tillväxt och marginal för att vara ett konsumentbolag till en väldigt låg värdering. Det finns ett överhäng som består men jag tror ändå att bolaget kan få ett uppsving.
Nivika
Det lilla fastighetsbolaget Nivika hade det tufft när räntan skenade. Bolaget tvingades därför till två nyemissioner 2023. Men detta ligger bakom bolaget och gjort att man idag står stabilare och mer redo för framtiden. Belåningsgraden har kommit ner, så även räntorna. Nivika verkar i Småland och präglas av Gnosjöandan med exponering både mot kommersiella- och bostadsfastigheter. Målet att växa resultat per aktie med 15% per år känns görbart mot bakgrund av var de står idag och åstadkommit tidigare. Man återköper sina egna aktier, vilket kan ses som rimligt och som bra kapitalallokering när bolaget värderas till en substansrabatt om på nästan 40%. Detta sammantaget gör att det känns som ett bra bolag i fastighetssfären att ta med sig in i det nya året.
HMS Networks
HMS Networks är det tredje och sista bolaget jag tror kan vara intressant inför 2025. Det förutsätter dock att vi får se någon typ av förbättring i ekonomin generellt. Jag tror att bolagets orderingång bottnat någonstans här och att vi börjar få en mer positiv bild framåt. Marginalen bottnar gissningsvis även den i år och när vi börjar få volym i affären igen och integrationen av deras stora förvärv Red Lion är klart borde vi får ett ganska bra momentum i vinsten.