Sex försvarsbolag som kan ta ny fart: ”Brantare kurvor”
Svenska försvaret ska rustas upp för 300 miljarder kronor.
En stark försvarssektor kan nu gå ännu starkare med ”brantare tillväxtkurvor”, spår förvaltaren Joakim Agerback.
– Det här är långsiktig strukturell trend som sparare bör ha en exponering emot, säger han och tipsar om sex bolag som kan bli vinnare nu.


Regeringens besked om upprustningen kommer innebära en stärkt strukturell trend för försvarssektorn i Norden och i Europa, menar Joakim Agerback, förvaltare på Finserve.
– Det här betyder att lutningen på tillväxtkurvan kan bli brantare och vi kan få en snabbare effekt. Å andra sidan påverkas kurvan också av produktionskapacitet.
Han menar även att det är en fortsatt attraktiv potential på medellång sikt i sektorn, i synnerhet för bolag med starka marknadspositioner med exponering mot svenska och europeiska försvarsbudgetar.
– Det är alltid svårt att avgöra exakt hur mycket som är inprisat men vår bedömning är att även om många bolag har blivit dyrare är de ännu inte övervärderade utifrån framåtblickande multiplar.
Svårt att träffa rätt tillfälle – köp in dig löpande
Försvarssektorn har gått bra de senaste månaderna med anledning osäkra geopolitiska läget och Joakim Agerback tror att detta blir en trend som håller i sig.
– Jag tycker det är tydligt att det här är långsiktig strukturell trend som sparare bör ha en exponering emot. Det geopolitiska omvärldsläget visar också tydligt att det här bör vara en del av en bredare portfölj, säger han.
Men att pricka rätt tillfälle kan bli svårt.
– Jag tycker man bör köpa in sig löpande i sektorn och se det som en del i en väl diversifierad portfölj, säger han.
Vinnare i försvarssektorn
Förvaltaren tipsar sparare att ha en bred portfölj med exponering mot Sverige och Europa, likväl som Stillahavsområdet och på sikt även USA.
Men det finns flera nordiska bolag som han tror kan bli vinnare.
– Uppenbart svenska och nordiska bolag och det är svårt att bortse från SAAB och BAE Systems, men underleverantörer till BAE Systems som Mildef och Clavister har god uppsida på detta. Det finns fler intressanta nordiska bolag som till exempel 4C och W5 som erbjuder övning- och förmågeutveckling som blir centralt för att vi ska kunna utökad förmåga, säger han.
Satsningen kommer ske brett, tror Joakim Agerback, och visar att EU och Storbritannien tar den geopolitiska situationen på allvar.
– EU samt Storbritannien är tydliga med att säkerställa att de fyller sina åtaganden och på så vis har man bättre förutsättningar att reparera den transatlantiska länken och förutsättningar för samarbete med Trumpadministrationen, säger Joakim Agerback.
Följ taggar
Finansiella instrument i artikeln
