Stort ekobrott i Södertälje – männen bakom härvan
Två tidigare fastighetsmäklare och en lokal företagare – med kriminella kopplingar enligt polisen – pekas ut som huvudpersoner i en stor ekobrottshärva i Södertälje.
Mutor, falska bolån och penningtvätt har utretts i flera år, visar detaljer från den omfattade utredningen.
Nu väcks åtal mot totalt 14 personer.


Utredningen hos Ekobrottsmyndigheten sträcker sig flera år tillbaka. Brottsligheten uppges ha skett under 2019 och 2020 i Södertälje. Jonas Bergendal, åklagare som lett förundersökningen, säger att det är särskilt stort åtal och att det tagit tid att slutföra.
Förundersökningen omfattar flera tusen sidor och innehåller komplicerade kartläggningar av hur pengar rörts mellan konton, banker och företag för att dölja deras ursprung. Samt hur bulvaner och mutor har använts för att kringgå myndigheter och lagar utan att upptäckas.
– När man tittar på det är det klassisk penningtvätt, säger Jonas Bergendal.
Hela härvan kretsar kring två fastighetsaffärer i Södertälje. Många personer har varit inblandade i brottsligheten men enligt Jonas Bergendal är det tre män som haft de ledande positionerna.
En tidigare fastighetsmäklare i 40-årsåldern.
En annan tidigare fastighetsmäklare i 40-årsåldern.
En lokal egenföretagare som av polisen pekats ut som delaktig i organiserad kriminalitet, som medier rapporterat om.
– De här tre personerna har velat skaffa kapital inför att starta ett finansbolag och då har man försökt hitta vinstdrivande affärer och då ser vi att det är två fastighetsaffärer som är i centrum för åtalet.

Bolånen hinner knappt landa på deras konton innan pengarna förs vidare till bolag kopplade till de misstänkta
Först köptes en flerfamiljsfastighet i Södertälje. Enligt Jonas Bergendal finansierades det köpet med pengar från ett stort antal bolag och personer som överfört pengar till varandra, i flera olika led, trots att det inte varit affärsmässigt motiverat.
Syftet med köpet? Att sälja vidare lägenheterna i huset och göra stor vinst, enligt Jonas Bergendal.
– Kort därefter hittar man en ny fastighet man vill köpa. En kyrkofastighet, säger åklagaren vidare.
Här kommer bulvanerna in i bilden.
– De behöver pengar för att köpa den här fastigheten. Då hittar man på fiktiva köp. Privatpersoner, alltså bulvaner, köper lägenheterna "på papper" och tar bolån på oriktiga uppgifter. Men bolånen hinner knappt landa på deras konton innan pengarna förs vidare till bolag kopplade till de misstänkta. Pengarna används sedan för att köpa kyrkofastigheten.
Använde en präst
Trots de insamlade pengarna från bolånen, tillsammans med ett lån från ett finansbolag, behövde männen göra mer för att köpa fastigheten. Kyrkan ville inte sälja till männen på grund av den lokala egenföretagarens rykte. Enligt polisen har han haft kriminella kopplingar.
Det är vid de här två tillfällena, vid bolånen och köpet av kyrkofastigheten, som de som kallas för "möjliggörare" har varit avgörande. En tidigare banktjänsteman, en kvinna i 50-årsåldern, har åtalats misstänkt för att ligga bakom bolånebedrägerierna. Hon är också sedan tidigare åtalad för mutbrott i samma härva. Där pekas även en av fastighetsmäklarna och egenföretagaren ut som givare av mutan, som handlar om flera hundratusen kronor.

Vid köpet av kyrkofastigheten användes en präst, en man i 40-årsåldern, enligt utredningen.
– Men så fort köpet är genomfört överförs fastigheten från hans namn till ett bolag, säger Jonas Bergendal.
Ligan avslöjades efter ett tips
Prästen är en av de 14 åtalade och hela ligan avslöjades efter ett tips från Södertäljepolisen till Ekobrottsmyndigheten. Uppgifterna kom från polisens så kallade Tore-insatser i kommunen, som riktar sig mot organiserad kriminalitet.
Samtliga i åtalet nekar till brott. Egenföretagaren har också bestämt förnekat polisens utpekande av honom som delaktig i organiserad kriminalitet.
Åtalet
Åtalet gäller totalt 14 personer och rubriceringarna rör grov näringspenningtvätt, grova bedrägerier och grov penningtvätt. Förundersökningen omfattar flera tusentals sidor.
I ärendet har även 30 miljoner kronor säkrats och åtalet omfattar förverkandeyrkanden och yrkanden om företagsbot mot flera bolag. Ytterligare ett åtalsbeslut om grova bokföringsbrott mot samma personer väntar.
Tidigare muta i Södertälje
De tre utpekade männen förekom även i ett annat misstänkt mutbrott i Södertälje, där domen kom 2023. Då mutades en kommunal tjänsteman, som hade en central roll i kommunens markförsäljning, med strötider och gratistider i en padelhall samt sponsring av matchtröjor till sin sons idrottslag.
De tidigare fastighetsmäklarna misstänktes för att ha gett mutan, men bara en av dem dömdes. Även den kommunala tjänstemannen dömdes. Egenföretagaren förekom även i utredningen genom en misstänkt muta i form av ett padelrack, men det ärendet avfärdades av tingsrätten.
LÄS ÄVEN: Nya beslag i penningtvättshärvan: Dyra möbler
LÄS ÄVEN: Tre häktade efter stort tillslag mot penningtvättsbolag
Följ taggar