Prenumerera

Tre teorier: De trissade upp långräntan – fick Trump att vända

Långräntorna steg kraftigt – och kan ha fått Trump att svänga om tullarna.
Men vem låg bakom de upptrissade räntorna?
CNBC listar flera tänkbara kandidater.

Wall Street. Börs.
Donald Trump svängde om tullarna efter att amerikanska långräntan stigit kraftigt. Vem eller vilka var det som trissade upp räntorna? Foto: TT
Publicerad: 15 apr. 2025, 10:10Uppdaterad: 15 apr. 2025, 10:10
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Experter har tidigare menat att Donald Trump mätt sin framgång utifrån humöret på Wall Street och när han vann valet förra året togs det emot med värme på den amerikanska börsen.

Men med tiden har Wall Street surnat – för att senare rasa efter att Trump infört tullar mot i princip hela världen.

Veckan efter införandet meddelade dock Trump att han pausar tullarna i 90 dagar. Men det berodde troligtvis inte på börsrasen.

– Om man kollade på det över hela veckan så var det inte aktiemarknaden utan obligationsmarknaden som är världens viktigaste marknad som var i gungning, vilket i förlängningen skulle kunna leda till en finanskris, har SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman tidigare sagt.

De amerikanska långräntorna steg kraftigt på tullbeskeden och experter menade att det kan vara en signal om att amerikanska dollarn som en säker hamn är ifrågasatt.

– Någonting har gått sönder på obligationsmarknaden i natt. Vi ser en stökig likvidering, sa Jim Bianco som driver analysfirman Bianco Research.

Gåtan: Vad fick långräntorna i USA att rusa?

Så vad var det som fick långräntorna i USA att rusa?

En förklaring som pekats ut är att det var en hämnd från Kina som började sälja av amerikanska statspapper. Efter Japan är Kina USA:s näst största utländska långivare.

– Jag tror att Kina faktiskt redan använder sina innehav av statsobligationer som ett vapen, säger Chen Zhao, chefsstrateg på Alpine Macro.

– De säljer amerikanska statsobligationer och växlar intäkterna till euro eller tyska statsobligationer. Det är faktiskt helt i linje med vad som har hänt de senaste veckorna.

Andra menar att dock att Kina skulle skjuta sig själv i foten och att det vore ”raka motsatsen” till vad Peking vill göra i nuläget.

Japan pekas ut

En annan förklaring som pekas ut är Japan – den allra största utländska långivaren. En expert menar att Japans livförsäkringsbolag kan ha legat bakom försäljningen som fick långräntan i USA att stiga.

Det som talar emot är att det enligt uppgifter ska ha kommit uppmaningar inifrån japanska regeringspartiet om att man inte ”avsiktligt” bör sälja sina innehav av amerikanska statsobligationer.

– Det är lätt för den japanska regeringen att säga att de inte kommer att sälja amerikanska statsobligationer, men det är ju inte regeringen som äger dem. Det är Nippon Life, säger Garry Evans på BCA Research till CNBC.

Hedgefonder eldade på

En tredje förklaring som CNBC skriver om är att hedgefonder kan ha tvingats avveckla sina ”Bond-basis”-positioner och som då eldade på försäljningen av statsobligationer. Detta i syfte att frigöra likviditet.

Efter en vecka av försäljningar stabiliserades amerikanska tioåringen och under måndagen föll den för första gången sedan 4 april.

Nedgången kom efter Trumps undantag för datorer, telefoner och annan hemelektronik.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;