Trumps revansch på hatarna i New York
Ett fullsatt Madison Square Garden mötte Donald Trump i New York. Därmed tog han revansch i hemstaden som länge behandlat honom styvmoderligt.
Är journalist och författare, bosatt i New York. Har skrivit böckerna “Allt jag finner i er ska jag finna i mig” (2022, Albert Bonnier Förlag) och “Skymning i Amerika” (2023, Volante), samt startade boksajten Readligion med Sophia Bendz 2018. Mediekolumnist i Svenska Dagbladet 2014-2019 samt korrespondent i USA för Svenska Dagbladet 2019-2024. Startade Stockholm Report 2024. Är USA-krönikör för EFN Finansmagasinet.
Malin Ekman
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
New York. Donald Trump har en infekterad relation till New York City. Staden som byggt honom - och som han byggt, som familjemedlemmar konstaterade i Madison Square Garden på söndagen.
Bland lokala vänsterliberaler anses avståndstagande chict.
På den av Vanity Fairs tidigare chefredaktör Graydon Carter delägda restaurangen Waverly Inn i West Village är menyerna märkta med expresidentens krogrecension i röd text:
“'Warvlyn Inn - worst food in city'- Donald J Trump” står det.
En sistaplacering få restauranger skulle kokettera med, om utlåtandet kom från någon annan.
Ogillandet av expresidenten tar sig olika uttryck. Folkvalda har kampanjat på att ställa honom för rätta. I våras dömdes Trump för falsk bokföring i syfte att hindra Stormy Daniels-historien från att nå allmänheten. En enhällig jury av New Yorkers fann honom skyldig, även om åtalet kritiserats - till och med av demokrater och juridikprofessorer - för att vara politiskt motiverat.
New York är med andra ord långt ifrån någon vågmästardelstat. Så varför väljer Donald Trump att med nio dagar kvar till valdagen förlägga ett kampanjmöte till Manhattan?
Sannolikt av två skäl. Dels för att anhängarna i staden de facto blivit fler, och dels för att den symboliska betydelsen är stor.
Inställningen till Trump ser ut att ha ändrats. Även om det fortfarande är relativt ovanligt att se New Yorkers i Magakepsar på gatan, så hör jag dem allt oftare tala öppet om sitt stöd. Säkert har det hjälpt att hedgefond-miljardären Bill Ackman så tydligt tagit ställning. Och att JP Morgans vd Jamie Dimon uttalat sig fördelaktigt om Trumps politik.
Men stödet i staden går långt bortom finanseliten. Särskilt svarta och latinamerikaner blir allt mer positivt inställda till Trump. Även om majoriteten fortfarande röstar demokratiskt är trenden tydlig. Sent i våras höll Donald Trump, som första republikan sedan Ronald Reagan 1984, kampanjmöte i Bronx. Tillställningen drog 10 000 deltagare.
Det så kallade “rallyt” i Madison Square Garden lockade 20 000 anhängare. När arenan blev fullsatt samlades ytterligare 20 000 utomhus för att följa tillställningen på storbildsskärm, enligt New York Posts siffror.
Jag mötte uppsluppna supportrar på utsidan. En brokig skara av tillresta och New Yorkers. Ortodoxa judar, latinmaerikaner, svarta, vita. I den del av folksamlingen där jag befann mig på söndagskvällen var majoriteten icke-vita. Ett symboliskt tecken på att Trumpanhängare representerar mer mångfald än mediebilden ofta gör gällande.
Inför sammankomsten jämförde den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton Trumps supportrar med nazianhängare som samlades i samma arena på 1930-talet.
Tv-stationen MSNBC lät tittarna göra samma association genom att rubricera “Trump’s Madison Square Garden rally comes 85 years after pro-nazi rally at famed arena”.
Under kvällen står jag bredvid en gentleman från Harlem. Han är pastor, cellist och Trumpväljare. Hitlerliknelserna bekymrar honom djupt. Han finner dem oberättigade och oansvariga.
Vi diskuterar talarna på scen. Flera är tidigare demokrater eller demokratiska bidragsgivare. Robert F Kennedy Jr, Tulsi Gabbard, Elon Musk. Alla kampanjar för Trump.
Huvudnumret sparas till sist. Donald Trump river av sina vanliga talepunkter. Pratar om inflationen som skenat sedan han lämnade Vita huset. Visar powerpoint på hur den illegala migrationen ökat. Fler än 13 000 dömda mördare har tagit sig in över gränsen, enligt nya siffror från tullmyndigheten, dock över tid, inklusive tidigare admininstration.
Under talet säger Donald Trump att han vill se dödsstraff för illegala migranter som mördar amerikaner. Jag frågar anhängarna som står bredvid mig vad de tycker om det. De är tveksamma, försöker diskutera fram och tillbaka. Pastorn försöker finna svar i bibeln.
Stämningen runt mig är god. Människor från olika platser och bakgrunder lyssnar på varandras livshistorier och byter telefonnummer. En ung man från Bronx lär känna en tidigare polisman från Ohio.
1984 lyckades Ronald Reagan vinna New York. Kan Trump åstadkomma samma skräll i delstaten där han hatats?
Det vore osannolikt. Under söndagskvällen är det dock tydligt att många New Yorkers hoppas.