Wierup: ”Sverige är mer korrupt än många vill tro”
Lasse Wierups bok ”Maffiapakten. När samhällets betrodda säljer sig till gängen” visar att kriminaliteten i dagens Sverige inte bara är systemhotande – utan att den är en del av själva systemet.
Du skriver om läkare som utnyttjar högkostnadsskyddet för att förse kriminella med narkotika, bankanställda som kräver femtio tusen under bordet för att bevilja bolån och poliser som inleder förhållanden med gängkriminella. Hur korrupt är Sverige?
– Mer än vad många nog vill tro och vi har börjat halka ner på den internationella rankinglistan. Att byggbolag mutar till sig värdefulla kontrakt har vi varit vana vid, men på kort tid har misstänkt korruption och infiltration avslöjats inom mängder av nya branscher.
Du kallar dem ”möjliggörare”, alltså folk i vanliga yrken som hjälper brottslingar. Vad är deras drivkraft?
– Svarta pengar är den röda tråden, oavsett om det handlar om hamnarbetare som hjälper till att smuggla in kokain eller ägare till växlingskontor som för ut brottsvinsterna till Dubai. Att snabbt kunna öka sina marknadsandelar verkar ha varit målet för företagare inom bland annat advokat- och mäklarbranscherna. Men det finns också dem som inte tjänat en krona, däribland kvinnliga statsanställda som lämnat ut hemlig information för att göra sig intressanta för gängmedlemmar.
På vilket sätt hotar de näringslivet?
– Bland annat genom att enskilda anställda utnyttjar sin ställning till att hjälpa kriminella och skaffa sig svarta inkomster vid sidan om. På en högre nivå handlar det om att företag som samarbetar med brottsorganisationer ändrar spelreglerna och snedvrider konkurrensen.
Du riktar särskild kritik mot bankerna – varför då?
– Dels för att en låg kontrollnivå av den egna personalen har öppnat för korruption, dels för att medlemmar i kriminella nätverk välkomnats som kunder. Att samma banker slängt hederliga småsparare under bussen när dessa drabbats av bedrägerier vittnar om en urholkad affärsmoral.
LASSE WIERUP
Ålder: 53 år.
Familj: Ja.
Bor: Stockholm.
Yrke: Kriminalreporter på Dagens industri och författare med lång erfarenhet av att bevaka organiserad brottslighet och polisarbete.
Bakgrund: Reporter på bland annat Sydsvenskan, Dagens Nyheter och TV4 Kalla Fakta. Har skrivit flera uppmärksammade böcker, däribland ”Svensk maffia” och ”Gangsterparadiset”. Den sistnämnda tilldelades både Stora Fackbokspriset och Guldspaden.
Läste senast: ”Honungsfällan” av Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö.
Tittar på: ”Helikopterrånet” på SVT.
Lyssnar på: SvD-podden ”Frälsaren”.
Aktuell: Med boken ”Maffiapakten. När samhällets betrodda säljer sig till gängen”, Bokförlaget Forum, 352 sidor, cirkapris 249 kronor.
Att samma banker slängt hederliga småsparare under bussen när dessa drabbats av bedrägerier vittnar om en urholkad affärsmoral.
Hur kunde det bli så här?
– I bankernas fall tror jag att det i hög grad handlar om att kapa kostnaderna och på kort sikt öka intäkterna. Inom myndigheter och kommuner har man traditionellt utgått från att alla anställda delar samma värderingar och vill göra rätt, vilket är naivt.
Är det möjligt att vända utvecklingen?
– Ja, men då tror jag att näringslivet måste skärpa sin interna säkerhet och avstå från en del affärer. För den offentliga sektorns del kan det handla om att ompröva den tillitsbaserade styrningsmodellen och börja idka en sund misstänksamhet när det gäller anställda på nyckelposter och hantering av känslig information.
FEM SNABBA
Förundersökning eller skönlitterär bok? Förundersökning.
Jobba hemma eller på redaktion? På redaktionen.
”Efterlyst” eller ”Veckan med Camilla och Leif GW”? ”Efterlyst”.
Förebygga eller straffa? Straffa.
Kaffe eller te? Kaffe.
LÄS MER: Guillou: ”Smärtsamt, den har saboterat min jakt”
LÄS MER: Joanna Rubin Dranger: ”Blivit betydligt farligare att vara jude i Sverige”
LÄS MER: Andreas Cervenka: ”Värsta som finns är att lyssna på skryt om bostadsklipp”