En vecka med Trump: Börsen håller i och håller ut
Nu får vi leva med Donald Trumps utspel i 1450 dagar. Det gäller att hålla huvudet kallt. Håll i, håll ut. Det ska nog ordna sig, åtminstone för ekonomin och börsen.
Henrik Mitelman

Många av oss förfasas över Donald Trumps utspel. Jag är helt chockad över att han benådar de som stormade Capitolium. En sak var hans agerande före stormningen för fyra år sedan, att han hejade på mobben. Men detta är något helt annat när han benådar våldsverkare och därmed skickar en signal till allmänheten att han accepterar det hela. Det är synnerligen beklagligt och ett agerande som hittills bara synts i diktaturer. Och hans vurm för tullar, att det ska vara den primära skatteintäkten, är galen. Dessutom är det ju extra obehagligt för oss européer att man känner osäkerhet inför hans eventuella stöd för Ukraina.
För alla oss som ogillar Donald Trumps fasoner och brist på respekt för ett någorlunda regelbaserat samhälle gäller det nu att anta ett förhållningssätt som är hållbart under hela mandatperiod. Vi kan ju inte förfasas i 1450 dagar till.
Just nu gäller det att komma ihåg det viktigaste ur ett börsperspektiv
Som bedömare av ekonomi och börs måste vi hålla huvudet lite kallt, även om det inte är enkelt. Just nu gäller det att komma ihåg det viktigaste, ur ett börsperspektiv:
Vi är inte i närheten av en finanskris. Sådana vill vi för allt i världen undvika.
Vi står inte inför en räntehöjarperiod. Vi överlever även högre räntor, men det är betydligt lättare att leva i räntesänkartider.
Detta gör att det generellt är grönt ljus för aktiemarknaden, även om det på inga sätt ger några garantier.
Dessutom vill jag framhålla fem andra delar:
1. Inflationen i världen är fallande. Det betyder att det för de allra flesta blir reallöneökningar med ökad köpkraft. Det gör i sin tut under för den viktigaste ekonomiska aktören – konsumenten.
2. Pengar är ganska billiga i Europa och normalprissatta i USA.
3. Lagerhyllorna är inte längre fulla, vilket de var under pandemin för då trodde de flesta att Thulefamiljen – ryggraden i alla länder med takboxen på bilen – skulle handla för alltid och att det skulle bli svårt att få tag på varor på grund av alla restriktioner och problem med både produktions- och leveranskedjor. Det var helt enkelt svårt att skeppa grejorna från Asien till västvärlden och vice versa. I dag är det inte längre så.
4. Rätt riktning på konjunkturen – från trist till mindre trist. Tillväxtprognoser revideras upp. Det uppskattas.
5. Ganska låg arbetslöshet. I västvärlden är arbetslösheten låg. Det kan ställa till det för den amerikanska centralbanken som kanske inte sänker räntan så mycket som marknaden hoppas på, men för ett bolag som är beroende av den amerikanska konsumenten är det inget fel.
Vi ska nog överleva detta också
Problem saknas inte heller. Osäkra spelregler och risk för amerikanska tullar är bekymmer som vi får hantera. Det har gjorts förr. Men Donald Trump kommer inte att genomföra något dramatiskt som sänker näringslivet, gissar (och hoppas) jag. Vi håller i och håller ut, precis som Anders Tegnell sa när välden mötte ett betydligt värre hot. Vi ska nog överleva detta också.
Hiss:
Lägre oljepris i spåren av Donald Trumps utspel om ökad oljeborrning i USA. Det sänker konsumentpriser och gör oss mindre beroende av skurkstater. Det finns långsiktiga avigsidor, men på kort sikt är det positivt för världsekonomin.
Diss:
Pedagogiska ambitioner kan gå för långt. Varken centralbanker eller företag behöver förmedla särskilt omfattande prognoser om framtiden. Inte sällan blir ambitionen kontraproduktiv.
MER AV HENRIK MITELMAN: Tennisens fall – lärdomar för börsen
MER AV HENRIK MITELMAN: Här är de bästa länderna att bo i
MER AV HENRIK MITELMAN: Singapore på obrutet segertåg – med enkelt recept