Experter: Unga kvinnor hamnar i skuldfällan
Allt flera svenskar hamnar i svåra skuldfällor – och särskilt unga kvinnor är utsatta på den växande snabblånemarknaden.
En rad ungdomar vittnar i EFN-dokumentären ”Generation skuldsatt” om hur de lockats att ta snabba lån och sedan lika snabbt slösat bort pengarna.
– Många unga tjejer hamnar i de här problemen, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
Svenskarnas skulder hos Kronofogden ökar kraftigt och framför allt är det unga kvinnors skulder som rusar. Under de senaste tio åren har skulden fördubblats hos kvinnor i åldersgruppen 18–25 år.
Flera ungdomar berättar i EFN- dokumentären ”Generation skuldsatt” i tre delar, gjord av Magdalena Kowalczyk som också är programledare, om hur de tagit snabblån utan att förstå konsekvenserna – och sedan har tagit nya lån för att finansiera de tidigare.
De vittnar om aggressiv marknadsföring från lånegivare som ofta ringt upp sent på kvällen och lockat med snabba pengar. Som sedan gått till shopping, resor, restaurangbesök och lyxkonsumtion.
Unga kvinnor hamnar i fällan
Experter bekräftar att unga kvinnor ofta hamnar i skuldfällor när de försöker upprätthålla en livsstil de inte har råd med.
– Det i stor utsträckning unga tjejer som hamnar i de här problemen. De känner att de behöver upprätthålla en fasad. Eller så är det grupptryck från umgängeskrets och samhälle, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
– De vill köpa det nyaste, de vill resa. Det är en lånefinansierad livsstil som inte är hållbar för de allra flesta, säger hon.
Unga kvinnor utsatta
• Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är 119 miljarder kronor, en ökning med 17 procent på ett år.
• Under de senaste tio åren har den totala skuldsumman bland unga i åldrarna 18–25 år ökat med 50 procent, enligt Kronofogden. Unga kvinnors skulder har ökat med 106 procent under samma period, medan unga mäns har ökat med 36 procent.
• Unga kvinnors skulder är mest relaterade till konsumtion, alltså till företag och privatpersoner (83 procent). Unga mäns skulder är ofta brottsrelaterade (39 procent), till exempel skadestånd till brottsoffer.
Felicia Schön anser att det är för lätt att få lån och kredit i dag och vill att samhället ska gå in och reglera marknaden hårdare. Hon vill också se mer utbildning i skolan så att ungdomar förstår konsekvenserna av att ta lån.
– Det är mest problematiskt när människor sätter sig i skuld redan när de är 20 och inte kommer ur. De får svårt att få mobilabonnemang, kan inte skaffa bostad. Det hamnar direkt i ekonomiskt utanförskap, säger hon.
Det är en erfarenhet som återkommer när unga kvinnor berättar i dokumentärserien ”Generation skuldsatt”.
”Bara några knapptryck bort”
Felicia Schön förklarar att unga mäns skulder ofta är kopplade till kriminalitet, medan unga kvinnors skulder hänger ihop med konsumtion.
– Vi måste tala om att andra saker än konsumera är coola. Samtidigt köper killar bilar och annat som behåller värde, medan tjejers konsumtion är smink, skönhetsoperationer och annan kapitalförstörelse. Det är en bidragande faktor, säger hon.
Också Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att kvinnor i gruppen 18–25 år är i riskzonen. Samt att det är ett stort samhällsproblem att överskuldsättningen ökar.
– Vi lever i ett samhälle där mycket handlar om sociala medier som uppmuntrar till impulsiv konsumtion. Det finns ett tryck att konsumera. Jag tror att det har stor betydelse för att unga kvinnor hamnar i skuldfällor, säger hon och fortsätter:
– Det är så lätt att få lån för den som inte borde få låna. Det är så enkelt, bara några knapptryck bort. Det är djupt bekymrande att företag utnyttjar människor i utsatt läge, det är oetiskt och cyniskt.
”De vet inte vad effektiv ränta är”
Johanna Hållén, generalsekreterare på Sverige konsumenter, vill se mer konsument- och ekonomiundervisning i skolan för att redan tidigt stötta unga människor som konsumenter. – och säger att det är ”skolans minsta ämne”.
– En undersökning från Kronofogden visar att unga inte vet vad effektiv ränta är, inte vad inkasso betyder. Så det är inte konstigt att unga kvinnor inte förstår vad det innebär när räntan tickar i gång, säger hon.
Här kan du lyssna på hela podd-serien på Spotify.
LÄS MER: Kajsas beroende blev ett skuldberg: ”Chock”
LÄS MER: Finansinspektionen svar: ”Vi kan inte gå längre”
LÄS MER: Vittnesmål: Använder UC för att hitta kunder