Vittnesmål: Använder UC för att hitta kunder

Philip var van vid ett extravagant liv.
I samband med en personlig kris minskade hans lön drastiskt och han var tvungen att hitta pengarna någon annanstans.
Plötsligt hade han lånat 800 000 kronor – och var fast.
Samtidigt avslöjar vittnesmål inifrån kreditgivningsbranschen att det går att köpa "leads" från UC för att hitta nya lånekunder.
– Ett lead är lika med en privatpersons telefonnummer, namn, ofta personnummer, adress och så vidare, säger den tidigare låneförmedlarchefen Kalle, i det tredje avsnittet av EFN:s podd "Generation Skuldsatt".

I ett försök att upprätthålla sin livsstil tog Philip 800 000 kronor i lån – på mindre än ett år. Foto: Pressbild/Shutterstock
Publicerad: 10 jan. 2025, 06:03Uppdaterad: 10 jan. 2025, 10:14
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

I det tredje avsnittet, Staten och kapitalet, av dokumentärserien återges Philips historia, hur han fastnade i skuldträsket.

– Jag jobbade som säljare, sålde mobilabonnemang åt Tele2 och min bästa lön låg på 92 000. Vid en så ung ålder och tjäna de summorna, det får man inte riktigt in i huvudet. Det blir lite som låtsaspengar, säger han till poddens programledare Magdalena Kowalczyk.

Han levde ett lyxliv med sin sambo. Det var påkostade resor, märkeskläder och dyra festkvällar.

Men så kom kraschen. Philips relation tog slut, han började festa ännu mer och lönen, som var provisionsbaserad, minskade drastiskt.

– Jag var van vid att ha ganska bra inkomst varje månad och när jag inte längre hade det, helt plötsligt, så fick jag nästan en liten panikkänsla och var tvungen att ha de här pengarna. Det var väl då som jag gick in i låneträsket.

Inte ens ett år efter det första lånet var Philip uppe i 800 000 kronor i skuld och brydde sig inte längre om han skulle kunna betala tillbaka eller inte.

Philip hade plötsligt lånat 800 000 kronor.
Philip levde ett liv med påkostade resor, märkeskläder och dyra festkvällar.

Kan köpa information från UC

I podden berättar han vidare om han hur han kunde få samtal från låneförmedlingsbolag när han var på krogen, som ville sälja på honom ytterligare lån.

Hur är det möjligt? En fråga som programledaren Magdalena Kowalczyk ställer sig i podden och får reda på att det är möjligt för låneförmedlingsbolag att köpa leads från UC, Sveriges största kreditupplysningsbolag.

– De kan sälja leads till låneförmedlare att ringa på. Ett lead är lika med en privatpersons telefonnummer, namn, ofta personnummer, adress och så vidare, säger tidigare låneförmedlarchefen Kalle i avsnittet.

UC skriver i ett mejlsvar att ”UC är återförsäljare av en tredjepartsapplikation. UC är inte återförsäljare av listor utan av ett selekteringsverktyg som tillhandahålls av Idédata Marketing AB”.

Man konstaterar dock att sättet som selekteringsverktyget beskrivs användas i poddavsnittet, inte stämmer överens med hur UC presenterar eller marknadsför det.

”Vi kommer tillsammans med leverantören undersöka om det anses vara ett lämpligt användningsområde”, skriver UC.

"Spelar ingen roll hur mycket frågor vi ställer"

I det tredje och sista avsnittet intervjuas också Patrik Hankers, chef för Collector, blancolånedelen på Norion Bank.

De största riskerna för att bli skuldsatt är skilsmässa, arbetslöshet, sjukdom eller missbruk och Patrik Hankers säger att det är svårt att identifiera de riskfaktorerna hos låntagare.

– Det spelar ingen roll hur mycket frågor vi ställer till en kund. Av ett kollektiv av hundra människor så kommer två-tre personer drabbas och därmed blir det kreditförluster.

Vidare intervjuas också finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) som får kommentera regeringens utredning och därpå föreslagna insatser för att lösa skuldsättningssituationen.

Ett förslag som presenteras i den var ett nationellt skuldregister för att stoppa problematiken, som branschen själv tycks ha uppskattat, enligt vittnesmålen från podden.

Men den idén valde inte regeringen att gå vidare med.

– När det kommer till frågan om ett register, säger finansmarknadsministern Niklas Wykman och fortsätter:.

– Det är något som man bör överväga att göra. Det är inget vi har stängt någon dörr för att göra. Däremot tar vi några andra saker först, då det ofta är fråga om prioritering, man ska välja mellan olika saker.

Han säger vidare att regeringen däremot kommer att kräva banktillstånd för att driva verksamhet.

– Då är vår bedömning att vi åtminstone löser mycket av de här problemen. Kvarstår det sen problem, ja då är inte ett sådant här register uteslutet.

Fotnot: Kalle heter egentligen något annat.

LÄS MER: Kajsas beroende blev ett skuldberg: ”Chock”

LÄS MER: Finansinspektionen svar: ”Vi kan inte gå längre”

Här kan du lyssna på hela podd-serien på Spotify.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;