Klarna får böter på en halv miljard – överträtt penningtvättsregler
Finansinspektionen ger Klarna Bank en anmärkning och en sanktionsavgift på 500 miljoner kronor för överträdelser av penningtvättsreglerna. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.
Undersökningen bakom beslutet avsåg perioden 1 april 2021 till och med 31 mars 2022.
"Undersökningen visar att Klarna har överträtt flera centrala regler. Den allmänna riskbedömningen har haft betydande brister, till exempel har den helt saknat bedömningar av hur bankens produkter och tjänster kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism", skriver Finansinspektionen.
Saknat rutiner
Banken har därutöver saknat rutiner och riktlinjer som fångar upp alla situationer när kundkännedomsåtgärder ska vidtas när det gäller kunder som använder produkten faktura, anser myndigheten.
"Penningtvättsreglerna ska följas. Det är viktigt för att motverka risken för att företagets verksamhet kan utnyttjas av kriminella", säger Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr.
Överträdelserna är dock inte sådana att det finns anledning att ge Klarna en varning eller återkalla företagets tillstånd, bedömer myndigheten i beslutet.
Joel Hedin, pressansvarig på Klarna, skriver till EFN Finansmagasinet att bolaget har tagit emot och nu går igenom FI:s beslut.
"Vi har mottagit och går nu igenom Finansinspektionens beslut i rutinutredningen om Klarnas arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Det är viktigt att poängtera att beslutet gäller regeltolkning och tillämpning och inte faktiska fall av penningtvätt. Vi har haft en konstruktiv dialog sedan utredningen inleddes 2022 och ser detta som en viktig del i det gemensamma arbetet för en säker finansiell sektor.", skriver Joel Hedin till EFN Finansmagasinet.
Klarna: ”Tar på största allvar”
I ett pressmeddelande skriver Klarna:
”När Finansinspektionen inledde sin utredning av Klarnas arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism var vi den största svenska banken som hittills inte utretts, bortsett från statligt ägda SBAB. Branschen navigerar ett komplext regelverk, något som också påvisas av att samtliga övriga storbanker fått reprimander inom ramen för penningtvättsregelverket. Vi fortsätter att utveckla och stärka våra processer tillsammans med Finansinspektionen och andra intressenter.”
De skriver vidare att de tar ansvaret, tillsammans med myndigheter och branschen, ”på största allvar”.
”Vi ser fram emot ett fortsatt konstruktivt samarbete med Finansinspektionen och välkomnar dialog med relevanta parter för att underlätta för alla aktörer på marknaden.”
Dagens industri har sammanställt de största bötesloppen som Finansinspektionen delat ut, och de ser ut som följer:
1. Swedbank, 2020, 4 miljarder kronor
2. SEB, 2020, 1 miljard kronor
3. Swedbank, 2023, 850 miljoner kronor
4. Nasdaq Clearing, 2021, 300 miljoner kronor
5. Nordnet, 2022, 100 miljoner kronor
LÄS MER: Spända läget på Klarna inför Siemiatkowskis baby
LÄS MER: Klarna ansöker om börsnotering