Gladiatorns fight: ”Förstör 100 000-tals liv”
Hon drivs av ett brinnande engagemang för att hjälpa människor som fastnat i skuldträsket.
Magdalena Kowalczyk granskar nu den vildvuxna snabblånemarknaden i EFN-dokumentären ”Generation skuldsatt”.
Med sin bakgrund som civilekonom, programledare i Lyxfällan och världsmästare i thaiboxning är den stridbara medieprofilen väl rustad att ta fighten med skrupelfria lånehajar och okänsliga ministrar.
– Jag riktar ljuset mot en undanskymd del av finansmarknaden som förstör 100 000-tals människors liv, säger hon.
Magdalena Kowalczyk, programledare på EFN och i Lyxfällan på TV3/Viaplay, har i många år lyssnat till människor som fått sina liv förstörda av galopperande skulder. Hon har tagit upp frågan med politiker, myndigheter och aktörer på lånemarknaden – och har blivit allt mera upprörd över att ingenting görs åt det hon ser som ett växande samhällsproblem.
Hon är bokstavligen en fighter och gladiator – som världsmästare i thaiboxning och tidigare slagskämpe i TV4-serien ”Gladiatorerna” – och tar strid för att hjälpa de svaga.
Nu lyfter hon fram överskuldsättningen i EFN:s dokumentärserie ”Generation skuldsatt” i tre delar och gläds åt det stora gensvaret, särskilt från unga.
– Jag drivs av rättvisepatos och indignation, jag ser verkligheten i Sverige. Jag har jag insyn i både politiken och näringslivet. Samtidigt har jag i många år suttit bredvid skuldsatta i Lyxfällan, människor som har fastnat i ett liv av lån och krediter som de förmodligen aldrig hade kommit ur utan en tv-redaktions hjälp, säger Magdalena Kowalczyk.
– Jag är i grunden marknadsliberal och tycker absolut att man ska kunna tjäna pengar på sitt företagande. Men att man ostraffat kan få sko sig på ohederliga affärsmetoder har förvånat mig länge. Det är rena galenskapen, säger hon.
Mia: "Mitt liv försvann"
Allt fler svenskar fastnar i livslånga skuldfällor och rekordmånga hamnar hos Kronofogden. Problemet breder ut sig, inte minst bland unga som lockas av lånebolagens aggressiva marknadsföring utan att förstå konsekvenserna.
I dokumentären berättar Mia att hon tog sitt första lån när hon var 19 år. När hon inte kunde betala tog hon nya snabblån – men i stället för att betala av sina skulder gjorde hon utlandsresor, köpte en bil och tog nya mobilabonnemang för att få de senaste telefonmodellerna.
Till slut var hon uppe i fem lån och en total skuld på 352 000 kronor. När hon, först då, kollade räntan såg hon att den var 37 procent. Hon struntade i alla kravbrev, brände i stället mer pengar på lyxkonsumtion och tänkte att allt nog löser sig ändå – och var inte medveten om att Kronofogden fanns.
– Jag rev alla kuvert och fortsatte att leva som vanligt. Jag blev av med min lägenhet för att jag inte betalat hyran. Jag fick panik, mitt liv försvann, säger hon i programmet.
Mia säger att hon fick sådan ångest att hon drabbades av självskadebeteende.
Flera unga berättar i EFN-dokumentären om liknande erfarenheter. Om hur de tog lån efter lån och kunde få pengar på kontot efter någon timme. Om hur de satt på krogen en fredagskväll och blev uppringda och erbjudna snabba pengar.
Kostar samhället enorma resurser
I dokumentären intervjuas också politiker och representanter för lånebolag.
Flera drabbade vittnar om skamkänslor och säger att de inte förstår hur de kunde försätta sig i en sådan situation. Men de säger också att de var okunniga, att de inte visste hur lån och räntor fungerar.
– Jag riktar strålkastarljuset mot en liten undanskymd del av finansmarknaden. Snabblånebranschen skapar inget värde till vår BNP och den förstör 100 000-tals människors liv. Dessutom kostar den samhället enorma resurser i form av sjukskrivningar och produktionsbortfall, säger Magdalena Kowalczyk.
– Det är inte rätt att några få människor utan skrupler ska kunna sko sig på så många som har ett informationsunderläge. I åratal har jag sett den genuina chocken i människors ögon när jag förklarar räntevillkoren på lånen de tagit. De frågar ”Får lånebolagen verkligen göra så här?”, säger hon.
Fighter och gladiator
• Magdalena Kowalczyk, 45, är civilekonom, programledare på EFN och sedan 2018 i Lyxfällan på TV3/Viaplay.
• Föreläsare, debattör och författare.
• Hon blev nominerad till tv-priset Kristallen för bästa kvinnliga programledare 2022 och 2023.
• Sågs i rollen som Athena under sex år i ”Gladiatorerna” i TV4.
• Magdalena Kowalczyk vann VM-guld i weltervikt i thaiboxning 2007.
Under åtta år som programledare i Lyxfällen på TV3/Viaplay och i sin granskning i EFN-podden ”Generation skuldsatt” har hon mött många olyckliga människor som försatt sig i omöjliga situationer. Hon är upprörd över att regering efter regering låter lånebolagens verksamhet fortgå utan att reglera den hårdare.
– Vi inbillar oss att storebror staten ser till att vi har ordning. Vi har ju lagstiftning och ombudsmän på alla möjliga områden, så vi lever i villfarelsen att konsumentskyddet fungerar i praktiken, säger hon och fortsätter:
– Trygga reglerade Sverige, där vi har Folkhälsomyndighet, Konsumentombudsman, vapenlagar och bara får köpa alkohol på vissa ställen på vissa tider för vårt eget bästa, har utvecklats till ett ”köp nu betala sen”-Vilda västern för drivna entreprenörer som lånar ut pengar till stundtals vanvettiga villkor.
Vanvettiga villkor
Kritiken mot regeringen
Magdalena Kowalczyk kritiserar regeringen för att den inte går vidare med den senaste statliga utredningens förslag om att införa ett nationellt skuldregister, som skulle förhindra att personer som redan har för många lån får ta nya lån.
Hon säger att skolan måste satsa mer på praktisk konsumentundervisning för att ungdomar ska lära sig vad lån och ränta är. Detta eftersom det är ”extremt dåligt ställt med svenskars grundläggande förståelse för hur privatekonomi och lån/krediter i synnerhet fungerar”.
Programledaren säger att hon är glad över att dokumentärserien ”Generation skuldsatt” har fått så många reaktioner från lyssnare och också gett upphov till debatter i sociala medier.
– Jag är överväldigad av gensvaret från alla som tackar för dokumentären. Många är chockade, men glada att de fått ta del av den. Inkorgen är full av berättelser om skuldsituationer som människor inte kan ta sig ur, om människoöden som spolierats av det trasiga systemet, säger Magdalena Kowalczyk.
– Serien ger också eko i sociala medier, man debatterar på Tiktok och Snapchat. Jag satt en lång stund och svarade på ungdomars frågor på Instagram. Jag är glad att de är så intresserade, men blev samtidigt varse hur lite många av dem vet om bankväsendet, räntor och lån, säger hon.
LÄS MER: S-kravet på ministern efter ”Generation skuldsatt”
LÄS MER: Vittnesmål: Använder UC för att hitta kunder
LÄS MER: Kajsas beroende blev ett skuldberg: ”Chock”
LÄS MER: Finansinspektionen svar: ”Vi kan inte gå längre”
Här kan du lyssna på alla tre avsnitten från "Generation skuldsatt" på Spotify.