Guinnessboomen i Sverige – efter världsstjärnans bild
En Guinness, tack.
En fras som tidigare mest hördes från äldre, anglofiler eller rugbyfans.
Men nu beställs den av så många fler.
Inte minst yngre kvinnor som inspirerats av Kim Kardashian.
Försäljningen har ökat med över 30 procent.
– Det är otroligt mycket, säger Ole Höglind, varumärkesansvarig för Guinness på Carlsberg Sverige.


Intresset för den anrika ölsorten har skjutit i höjden den senaste tiden, vilket har lett till både säljrekord och larmrapporter.
Inför jul blev många pubägare – och öldrickare – på de brittiska öarna oroliga för att ölsorten skulle ta slut. Drycken, som tidigare mest uppskattades av äldre och sportintresserade, har efter ett uppmärksammat Instagraminlägg av Kim Kardashians hittat en ny publik.
Det irländska ölmärket – som i sin tur ägs av koncernen Diageo – har sett en exceptionell efterfrågan, vilket flera medier har rapporterat om. Det ikoniska St. James’s Gate Brewery i Dublin har gått på högvarv tack vare framgångsrik marknadsföring som särskilt lockat en yngre publik.
Generation Z tycks älska den mörka drycken med den vita tunga skumkronan och boomen har även spridit sig till Sverige.
– Guinness ökar globalt och Sverige är nu den snabbast växande marknaden för Guinness, säger Ole Höglind, varumärkesansvarig för Guinness på Carlsberg Sverige.

Carlsberg är distributör av Guinness – genom partnerskap med Diageo.
– Generellt har det gått bra för oss i Sverige, särskilt efter pandemin. På grund av inflationen har många valt klassiska, kanske lite billigare, ölsorter i stället för de lite dyrare som finns. Det, i kombination med trenden, gör att vi ökar i alla möjliga kanaler, säger Ole Höglind.
Kardashians bild
Drycken i sig är en klassiker. I Storbritannien och på Irland – där Guinness är den mest populära pubölen – har den varit en given favorit i generationer. Stouten går att spåra hela vägen tillbaka till Irland 1759 då en viss Arthur Guinness var först med att brygga det som i dag har utvecklats till den eftertraktade mörka ölen.
Utöver Kim Kardashians Instagrambild, som väckte intresset hos en yngre kvinnlig publik, har även andra kända artister, till exempel sångaren Olivia Rodrigo, synts njuta av drycken.
– Det har varit ett mål att föryngra målgruppen, men det har blivit oanat stort. Efter Kim Kardashians post ser vi hur yngre kvinnor köper drycken, och de har inte alltid känts så intresserade. Men den fördomen har nu krossats.. En Guinness är stilren och snygg, och smakar inte lika tungt som den ser ut att göra.

Guinness logotyp utgörs av den klassiska irländska harpan, som också pryder det unika glaset som varje Guinness serveras i på såväl pubar som krogar. På glaset står också varumärket Guinness under harpan. Att det ser ut just så är ytterligare en förklaring till varför drycken har blivit så trendig: "Split the G-utmaningen".
Utmaningen går ut på att du, med en rejäl första klunk, ska få nivån på ölen att hamna i mitten av bokstaven "G" i logotypen på glaset. Att anta utmaningen med kompisar på puben och att dela resultaten på sociala medier har blivit en populär trend.
– I Sverige är Guinness en destinationsöl, alltså att man väljer att gå till ett ställe som har Guinness bara för ölens skull. Kompisgäng samlas för att "split the G", säger Ole Höglind.
Försäljningen har ökat med 30 procent
Under 2024 ökade försäljningen i Sverige med strax över 30 procent, enligt Carlsberg Sveriges siffror. Även under 2023 ökade försäljningen.
– Det är otroligt mycket. Särskilt med tanke på att marknaden överlag ligger på plus minus noll, säger Ole Höglind.
Guinness som varumärke gör även andra framsteg. Inför Premier Leagues start i höstas stod det klart att Guinness säkrat ett partnerskap med den brittiska fotbollsligan i fyra år framåt. Guinness blev därmed den officiella ölen till Premier League som är den mest sedda fotbollsligan i världen. Matcherna når ut till 900 miljoner hushåll i 189 länder.
LÄS MER: Premier League – prischock för Viaplay: ”Allt till salu”
Följ taggar
