OMXS30
OMXSPI
NDX

”Jag förlorade min chef, och Sverige sin statsminister”

Sex frågor till Hans Dahlgren, aktuell med självbiografin ”I fem statsministrars tjänst”, där han berättar om sitt arbete i skuggan av Sveriges toppolitiker – från Olof Palme till Magdalena Andersson.

Anna Wahlgren
Anna WahlgrenSkribent
Lisa Mattisson
Lisa MattissonFotograf EFN
Publicerad: 20 dec. 2024, 07:26Uppdaterad: 20 dec. 2024, 07:33

HANS DAHLGREN
Ålder: 76 år.
Familj: Gift, fyra barn.
Bor: Nacka.
Yrke: Socialdemokratisk politiker och tidigare diplomat.
Bakgrund: Gjorde militärtjänsten på tidningen Värnpliktsnytt, och har jobbat på Aktuellt, och rapporterat från Norrmalmstorgsdramat. Har varit rådgivare, statssekreterare och statsråd under fem statsministrar: Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Under åren 2019 till 2022 var han Sveriges EU-minister.
Läser just nu: ”Karla’s choice” av Nick Harkaway.
Tittar på: De flesta nyhetsprogram.
Lyssnar på: P1.
Aktuell: Med den politiska memoaren ”I fem statsministrars tjänst”, Albert Bonniers förlag, 668 sidor, cirkapris 259 kronor.

Du har arbetat nära fem statsministrar, finns det en gemensam nämnare dem emellan?
– Ja, alla har haft det högsta politiska ämbetet i vårt land, de har alla ställts inför svåra avgöranden där de själva tvingats ta slutlig ställning. President Truman hade en skylt på sitt skrivbord där det stod: ”The buck stops here”. Och så är det. Den högsta politiska ledaren måste ta det slutliga ansvaret, det är inte möjligt att skicka vidare till någon annan.

Hur är det att alltid spela andrafiolen?
– Det är också en viktig och ansvarsfull roll. Om du ska bistå statsministern med underlag inför en förhandling, eller med material inför ett viktigt utlandsbesök, då måste informationen vara korrekt, relevant och användbar. Det krävs kunskap och erfarenhet för att det ska bli bra.

Hans Dahlgren har jobbat nära landets högsta beslutsfattare under många år.

Hur mycket inflytande har du haft?
– Om man är i närheten av landets högsta beslutsfattare under många år har man naturligtvis ett visst inflytande, det går inte att komma ifrån. Men jag har sällan varit ytterst ansvarig.

I boken ser du tillbaka på pandemi, tsunamikatastrof, morden på en statsminister och en utrikesminister – vad är det svåraste du har varit med om i jobbet?
– De två morden. Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata, och vi vet fortfarande inte vem som höll i pistolen. Jag förlorade min närmaste chef, och Sverige sin statsminister. 17 år senare mördades Anna Lindh, landets utrikesminister. Jag förlorade än en gång min närmaste chef. Båda händelserna påverkade mig mycket då, och jag tänker ofta på det idag.

Morden på Olof Palme och Anna Lindh påverkade Hans Dahlgren mycket, och han tänker ofta på dem än idag.

Du har gått Handelshögskolan, men det var inte en karriär i finansbranschen som du var ute efter?
– Nej, det var det inte, men Handelshögskolan erbjöd en särskilt kvalificerad utbildning. Där lärde jag mig att väldigt systematiskt hantera olika projekt, och att förbereda uppgifter på ett vetenskapligt och ändamålsenligt sätt. Att vara systematisk är nog det jag framför allt fick med mig därifrån.

Jag har alltid haft ett personligt intresse för amerikansk politik, och i boken skriver jag om mina möten med elva amerikanska presidenter.

Du åkte till USA och bevakade senaste valet, och är huvudsekreterare för arbetsgruppen som ska ta fram Socialdemokraternas nya partiprogram. Vill du aldrig sluta jobba?
– Nä, så länge jag är frisk och nyfiken fortsätter jag. Arbetet med partiprogrammet tar största delen av min tid just nu, det jobbar jag med nästan varje dag. Att jag reste till USA under valet var mest för min egen skull. Jag har alltid haft ett personligt intresse för amerikansk politik, och i boken skriver jag om mina möten med elva amerikanska presidenter. Under resan besökte jag ett par så kallade presidentbibliotek. Varje amerikansk president, sedan Herbert Hoover, har nämligen ett bibliotek uppkallat efter sig. Den här gången var jag i Ronald Reagans och Richard Nixons bibliotek, som båda ligger i Kalifornien. Tidigare har jag besökt Lyndon Johnsons bibliotek i Texas. Väldigt givande för den som intresserar sig för amerikansk politik.

5 SNABBA

Skönlitteratur eller facklitteratur? Läser många romaner, men lika gärna politiska memoarer.
Borta bra eller hemma bäst? Jag gillar verkligen att resa, som med Hurtigruten från Kirkenes i somras.
Hund eller katt? Katt. Vår katt hette Doris.
Ligga på strand eller åka skidor? Åka skidor. Helst gå på tur i Kebnekaise-området.
Ingvar Carlsson eller Olof Palme? Den passar jag på, vill inte jämföra.

LÄS MER: Andreas Cervenka: ”Värsta som finns är att lyssna på skryt om bostadsklipp”

LÄS MER: Anders Borg: ”Miljardärer ska ta risker som vi andra inte kan ta”

LÄS MER: Joanna Rubin Dranger: ”Blivit betydligt farligare att vara jude i Sverige”

Anna Wahlgren
Anna Wahlgren Skribent
Lisa Mattisson
Lisa Mattisson Fotograf EFN

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;