Liverapport: Presidentvalet i USA 2024
Donald Trump blir USA:s nya president. EFN Finansmagasinet fortsätter liverapportera efter valet med snabba nyheter, analyser och kommentarer.
Följ vår rapport nedan.
Missa inte det här
USA-valet i siffror
USA-valet i siffror
Donald Trump vinner valet i USA, enligt Fox News.
Men hur gick det i de olika delstaterna? Vem fick flest antal röster totalt? Och hur gick det i representanthuset och senaten?
EFN Finansmagasinet bryter ner siffrorna – läs här.
Bildt om Sveriges utsatthet under Trump
På Dagens Industris debattsida skriver den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt att åren med Trump vid makten kommer att bli krävande för Sverige och Europa. Bildt beskriver Trumps kommande mandatperiod som en fundamental utmaning i form av att den reglerade världsordningen sätts på prov – vilket riskerar att drabba ett litet EU-land som Sverige särskilt hårt.
Bildt beskriver handelsfrågor som ett av de mest kritiska områdena, anser att EU precis som under Trumps första mandatperiod får ytterligare betydelse för Sverige och hänvisar till Draghi-rapportens konstaterande att Europa är i behov av en innovationsmässig storsatsatsning:
"Ett USA med en faktisk axel mellan Donald Trump och Elon Musk kommer att sätta teknologidominans från kvantpartiklar till Marslandningar i tydligt fokus. Kina kommer att satsa stenhårt för att hålla emot, och Europa riskerar att hamna i vägdammet när giganterna rusar förbi", skriver Bildt i DI.
Demokratiska hoppet om en majoritet inte ute
Efter att en republikansk våg svept över USA och gett partiet både presidentposten och majoriteten i senaten är kampen om kongressens representantshus fortfarande inte avgjort.
Republikanerna har hittills gått från 209 till 211 platser och är nu 7 platser ifrån en majoritet även här.
Demokraterna har hittills säkrat 199 av de 218 platser som krävs för majoritet.
Rösträkningen pågår fortfarande i 26 valdistrikt.
Musk i samtal med Zelenskyj
Enligt New York Times och Axios har USA:s tillträdande president Donald Trump talat med Ukrainas president Zelenskyj under fredagen. I samtalet deltog även kampanjfinansiären Elon Musk.
Vad diskussionerna handlade om är inte känt. Den satellitbaserade internettjänsten Starlink har spelat en viktig roll för Ukrainas försvar sedan Rysslands invasion av landet 2022. Donald Trump har under sin valkampanj utlovat ett slut på kriget i Ukraina "inom loppet av en dag" vid valseger och att det kommer att ske innan han tillträder posten i januari.
Wall Street Journal har under den oktober och november uppgett att så väl Donald Trump som Elon Musk fört direkta samtal med Vladimir Putin samtidigt som Trump och republikaner har varit negativt inställda till militärt stöd till Ukraina från USA under det senaste året.
Starlink är en del av Elon Musks bolag SpaceX, som är en samarbetspartner till så väl Nasa som det amerikanska försvarsdepartementet.
Finansmagasinet sammanfattar veckan
Det har varit en händelserik vecka, särskilt med tanke på USA-valet, men mycket annat har också hänt.
Här kan du läsa en sammanfattning om bland annat hur huvudindexen S&P500, Nasdaq Composite och Dow Jones i USA alla steg till nya rekordnivåer på börsen efter att Trump vunnit valet.
– Världshändelser likt amerikanska valet resulterar i enorma flöden från institutioner, kapitalförvaltare och andra aktörer på marknaden. De tenderar dessutom att gå åt samma håll och inte vara särskilt priskänsliga, och denna veckas marknadsrörelser förklaras sannolikt av det fenomenet, säger EFN:s analytiker Daniel McPhee.
Ambassadörens vädjan: Lämna landet
Den filippinska ambassadören i USA Jose Manuel Romualde uppmanar filippinier som är illegalt i landet att nu lämna frivilligt – för att undvika bli utvisade efter att Trump tillträtt som president, skriver NBC News.
– Mitt råd för dem är att inte vänta på att bli utvisad. Eftersom jag tror verkligen att president Trumps administration kommer att vara strikt med den migrationspolitik som han avser att införa.
Jose Manuel Romualde uppskattar att det finns 250 000 till 300 000 filippinier i USA illegalt.
Trump: Ingen prislapp för planerna på massutvisning
I en exklusiv intervju med NBC News säger Donald Trump det inte finns någon prislapp för hans plan över massutvisningar.
– Det är det inte – egentligen har vi inget val. När människor har dödat och mördat, när knarkbaroner har förstört länder. Nu kommer de att åka tillbaka till de länderna eftersom de ska inte stanna här. Det finns ingen prislapp.
EU diskuterar ökat Ukrainastöd efter Trumps valseger
Under sin valkampanj har Donald Trump lovat att snabbt få ett slut på striderna i Ukraina.
Nu överväger EU om de kan fortsätta att stödja Ukrainas krigsinsats om Trump skulle besluta sig för att minska det amerikanska stödet.
Enligt källor till Bloomberg så diskuterades frågan under ett möte i Budapest på torsdagen. Den största oron är att Trump kan försöka överföra det finansiella ansvaret på Europa, även om inget i de inledande samtalen tyder på en drastisk förändring.
EU har varit den största biståndsgivaren till Ukraina och har avsatt 118 miljarder euro sedan konflikten började, enligt Kielinstitutet. USA har bidragit med totalt 85 miljarder euro, men den summan har minskat i år, med endast 17 miljarder avsatta så här långt.
Allt handlar emellertid inte bara om pengar. USA är en viktig leverantör av avancerade vapen, till exempel F16-plan och långdistansmissiler, som hittills varit avgörande för Ukrainas försvar.
Experter: Därför hjälpte inflationen Trump att nå seger
En stigande börs, låga arbetslöshetssiffror och en stark tillväxt. Alla ekonomiska indikationer på att Harris hade goda chanser på att vinna valet, skriver ABC News.
Men ett undantag fanns: inflationen. En faktor som tycks ha överskuggat de andra indikationerna.
I ABC:s vallokalsundersökning svarade mer än två tredjedelar av väljarna att ekonomin i landet är dålig.
Enligt experter som tv-kanalen pratat med så är det troligt att med anledning av inflationen spreds bilden av att landets ekonomi var i bott, vilket ökade frustrationen mot Demokraterna som suttit vid makten den senaste mandatperioden.
Inflationen är en stark politisk styrka, som gör att väljarna blir osäkra, rädda för höga priser och desperata efter förändring vid makten som kan lösa problemet, enligt experter tv-kanalen pratat med.
Chris Jackson, vice vd för Public Affairs på Ipsos i USA, säger till ABC News att "inflationen har en specifik och speciell makt i val".
– Det är något folk ser varje dag – varje gång de går till mataffären eller tankar bilen, säger han.
Carola Binder, ekonomiprofessor vid University of Texas, är inne på samma spår.
– När människor upplever inflation och lider av det, vill de ha någon eller något att skylla på, säger hon till ABC News.
Commerzbank: Högre tillväxt och inflation med Trump
Trumps valvinst och att republikanerna kniper kontrollen av kongressen kommer leda till en högre tillväxt och högre inflation, skriver nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till Commerzbanks marknadsbrev på fredagen.
Commerzbank skriver att Trump ser tullar som lösningen på det mesta samt att han vill förlänga de skattesänkningar han genomförde under sin förra mandatperiod. Men att hur det ska finansieras är oklart, skriver nyhetsbyrån Direkt.
Commerzbank tar därför upp sin underskottsprognos till cirka sju procent av BNP under innevarande budgetår och till cirka åtta procent nästa budgetår,
Ryska ambassaden nekar till anklagelserna
Undet valnatten rapporterades det om flertalet bombhot riktade mot vallokaler i USA. FBI bedömde att hoten i flera delstater sannolikt kom från ryska e-postdomäner. Även om hoten inte var trovärdiga, enligt FBI, behövde flera vallokaler stänga tillfälligt, skriver CNN.
Nu nekar Rysslands ambassad i USA till anklagelserna om Moskvas inblandning i valet efter de amerikanska myndigheternas utpekande.
Händelserna kommer också efter att amerikansk underrättelsetjänst tidigare bedömd att ryska agenter legat bakom en falsk video som skulle ha visat hur någon förstörde poströstsedlar i nyckelstaten Pennsylvania.
Ryska ambassaden kallar de amerikanska anklagelserna för "grundlösa".
"Alla insinuationer om 'ryska intriger' är skadligt förtal, uppfunna för att användas i USA:s inrikespolitiska kamp", sa ambassaden i uttalanden som rapporterats av den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti, enligt CNN.
Trumps seger skapar osäkerhet bland studielånstagare
Donald Trump och hans republikanska partikamrater har länge kritiserat Joe Biden-administrationens planer på att annullera studielån, ett initiativ som var avsett att stödja låg- och medelinkomsttagare.
Bidens initiala plan att avskriva lån upp till 20 000 dollar för miljontals människor blockerades av Högsta domstolen förra året. En andra, snävare plan stoppades av en federal domare efter att republikanskt ledda stater väckt talan. Det tredje försöket, en separat policy avsedd att sänka lånebetalningarna för de som har det tuffast, har pausats av en domare.
Nu när Trump är på väg att ta över makten har osäkerheten bland de tidigare så förhoppningsfulla låntagarna ökat.
– Med den nya administrationen är drömmen borta. Den är krossad, säger Savannah Britt, 30, som driver sin egen kommunikationsbyrå och har studielån på 27 000 dollar, till AP.
Den tillträdande presidenten har ännu inte uttalat sig om hur han tänker agera i frågan, vilket lämnar miljontals låntagare i ovisshet gällande sin privatekonomi.
– Ekonomin var en viktig fråga i valet, vilket hjälpte Trump att vinna. Men för låntagare sträcker sig oron för deras ekonomi bortom inflationen och inkluderar deras studielån, säger Persis Yu, chefjurist för Student Borrower Protection Center, till AP, och fortsätter:
– En stor del av det som gör livet oöverkomligt för dem är denna börda av utgifter som de verkar kunna få svårt att ta sig ur.
Rekordsiffran – världens tio rikaste blir ännu rikare
Efter att Trump vann valet i USA har förmögenheten hos de tio rikaste personerna i världen ökat med 64 miljarder dollar, enligt CNN som hänvisar till Bloombergs miljardärsindex.
Den som kammar hem den största vinsten är techmiljardären Elon Musk – som också är en av Trumps främsta supporters. Hans förmögenhet växte med 26,5 miljarder dollar.
Jeff Bezos rikedom blev 7,1 miljarder dollar större.
Bloombergs index visar att det är den största dagliga ökningen av rikedom som har setts sedan deras indexet startade sina mätningar 2012.
Trump-vännen om Ukraina: ”USA kommer lämna detta krig”
Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som är nära allierad med Donald Trump, förutspår att USA snart kommer att överge sitt stöd för krigsinsatsen mot Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Det förkunnade han i ett nationellt radioframträdande under fredagsmorgonen.
– Det är ett militärt nederlag i Ukraina. Amerikanerna kommer att lämna detta krig, sa Orbán enligt Financial Times.
Donald Trumps stabschef utsedd
Susie Wiles, som ledde Trumps presidentkampanj, kommer att bli hans stabschef i Vita huset. Hon blir därmed den första kvinnan på positionen i USA:s historia, skriver Wall Street Journal.
"Susie Wiles hjälpte mig nyligen att uppnå en av de största politiska segrarna i amerikansk historia, och var en avgörande del av kampanjerna 2016 och 2020," sade Trump i ett uttalande.
Susie Wiles är dotter till den avlidne NFL-kommentatorn Pat Summerall och en erfaren politiker från Florida. Hon är en av de som arbetat för Trump under längst tid och på valnatten tog Trump upp Wiles i sitt segertal, även om hon själv valde att avstå från att tala.
Enligt CNN hade Wiles vissa krav innan hon accepterade jobbet som stabschef i Vita huset. Det främsta var att hon vill ha mer kontroll över vem som kan komma i kontakt med presidenten i Ovala rummet. Under Trumps förra mandatperiod rapporterades det att hans stabschefer fick kämpa för att hindra informella rådgivare, familjemedlemmar, vänner och andra personer från att komma in i Vita huset och träffa presidenten.
Behåller avgörande plats för demokraterna
Den demokratiska representanten Susie Lee kommer att vinna omvalet i det tredje distriktet i Nevada, och behåller därmed en avgörande plats för Demokraterna, enligt CNN.
Lee besegrade republikanen Drew Johnson.
Skuldberg med republikanska majoriteter
Jeffrey Gundlach, grundare och vd för Doubleline Capital, bävar för en ökning av den amerikanska statsskulden om Republikanerna når en fullständig kongressmajoritet med Donald Trump i Vita huset.
Den stora pådrivande faktorn blir de omfattande skattesänkningar den nyvalda presidenten planerat, enligt
– Han har det i sitt dna. Det här valresultatet har väldigt stora effekter, säger Gundlach under CNBC:s sändning efter Feds räntebesked på torsdagen.
Fed-ordföranden vägrar avgå
Jerome Powell fick under torsdagskvällen frågor om att rådgivare till Donald Trump höjt röster om att han borde lämna posten som Fed-ordförande.
På frågan om Powell skulle avgå på begäran av Trump svarade han bestämt "nej".
Fed-ordföranden duckar frågor om valet
Jerome Powell vill inte kommentera det amerikanska valet under den presskonferens han håller just nu efter att styrräntan sänkts med 0,25 procent till 4,5–4,75 procent i USA.
Läs mer om räntebeskedet här.
Biden: "Vi lämnar efter oss världens starkaste ekonomi"
USA:s president Joe Biden höll under torsdagen ett tal efter att hans parti förlorat det amerikanska valet.
– Motgångar är oundvikliga, men att ge upp är oförlåtligt. En förlust innebär inte att vi är besegrade, sa Biden när han talade till sina medarbetare i Vita huset.
– En förlust innebär inte att vi är besegrade.
Biden lyfte också fram att Donald Trump tar över en amerikansk ekonomi på frammarsch med stark tillväxt och låg arbetslöshet.
Putin: "En ny världsordning"
Enligt Reuters är Vladimir Putin öppen för samtal med Donald Trump. Den ryske presidenten anser också att en kamp om en ny världsordning inleds med Trump vid makten i USA.
Under valdagen i USA i tisdags riktades en rad bombhot mot vallokaler i amerikanska vågmästarstater som enligt delstatsregeringen i Georgia hade ryskt ursprung.
Enligt Wall Street Journal har både Donald Trump och kampanjmedarbetaren och Tesla-vd:n Elon Musk befunnit sig i direktkontakt med den ryske presidenten.