Nibes vd: ”Ska tillbaka igen”
Nibe inledde handelsdagen med en uppgång på närmare 7 procent som mest.
Efter en halvtimmes handel vände aktien ned och vid lunchtid backade Nibe 5 procent.
– Det är ett hedervärt genomfört kvartal och år på en tuff marknad, säger en nöjd Gerteric Lindquist till EFN.


Ett resultat, omsättning och marginal som överträffade analytikernas förväntningar för Nibes fjärde kvartal var inte tillräckligt för marknaden som skickar ned aktien på rött vid lunchtid.
– Det är ett hedervärt genomfört kvartal och år på en tuff marknad som i början på året halverades, vilket vi hanterade väl. Vi är inte vana vid att ligga på de här marginalerna, så nu ska vi tillbaka igen, säger Nibes vd Gerteric Lindquist.
Lindquist uppger att efterfrågan har varit svårbedömd men att efterfrågan ökat mer hos slutkonsumenten än i tillverkarledet i takt med att lagernivåerna gått ner i distributionsleden. I Tyskland tror värmepumpstillverkaren att det dröjer ytterligare ett kvartal innan det normaliseras.
– I Tyskland har subventionsansökningarna ökat kraftigt. Det är positivt för 2025 när de ansökningarna får godkänt. I vårt största affärsområde Climate Solutions har lageruppbyggnaden successivt betats av och i takt med det har våra produkter börjat säljas mer regelbundet. Elements har gått ner mycket då man är underleverantör till hela värmepumpsbranschen, och där är det en fördröjning. Samtidigt som vi ser positiva signaler på halvledarsidan. För Stoves ser vi en återgång till det traditionella säsongsmönstret.
”Då blir de åren avgörande”
Något som sticker ut i småspararfavoritens kvartalsrapport och som lyfter rörelseresultatet är posten för koncernelimineringar. En engångskostnad på 558 miljoner kronor som ger ett starkare resultat än under jämförelsekvartalet. Exklusive posten landar resultatet fortsatt över analytikernas förväntningar som låg på 1 070 miljoner för fjärde kvartalet.
– Vår förvärvsmodell bygger på att vi i de allra flesta fall inte förvärvar hela bolaget på en gång, utan kanske 50-60 procent, och då har vi en period på 2-3 år innan man får betalt för resterande delen. Då blir de åren avgörande för en redan uppgjort multipel vad man ska betala för den kvargörande andelen, säger Gerteric Lindquist och fortsätter:
– Blir ett år svagt då som 2024 var, då går den förmodade köpeskillingen ner. Det blir en konsekvens av att man avsatt x antal miljoner som då blir avsevärt mindre. Då kommer det upp som en positiv resultateffekt som är en engångskostnad.
Sedan i höstas har USA:s nytillträdda president Donald Trump hotat med och infört tullar mot både marknader och råvaror. Med en majoriteten av tillverkningen i USA känner sig Lindquist trygg även om fler tullar införs.
– Om det skulle bli tullar mot Kanada och Mexiko så säger erfarenheten att valutorna justerar en hel del åt oss och sen får vi förhålla oss till hur det blir långsiktigt.
Följ taggar
