Strage: Klassiska jullåten lika korkad som SSAB
Fredrik Strage tittar närmare på en klassisk jullåt.
Stålkoncernen SSAB uppmanar sina anställda att inte önska varandra ”god jul” utan i stället säga ”god helg”. Enligt företagets personalavdelning är målet att även folk som inte firar jul ska känna sig "inkluderade" och "respekterade". Man utgår från att exempelvis hinduer, muslimer, judar, buddhister och ateister blir ledsna om någon råkar säga "god jul" till dem.
SSAB har fått betydligt mer kritik för det här utspelet än för att de är Sveriges största miljöbov (som 2023 stod för 13 procent av koldioxidutsläppen). De enda som lär bli nöjda – förutom en djupt ängslig HR-avdelning – är Sverigedemokrater som återigen får bekräftat att julen hotas av politisk korrekthet.
I och för sig skulle kanske Ed Sheeran välkomna SSAB:s initiativ. Han beklagar sig över att hans röst inkluderats i den "ultimate mix" som just gavs ut av supergruppen Band Aids 40-årsjubilerande hit "Do they know it's Christmas?". Den slår ihop versionerna från 1984, 2004 och 2014 (men hoppar över den från 1989 som producenttrion Stock, Aitken & Waterman gjorde med bland andra Kylie Minogue och Cliff Richard).
Teoretiskt hade etiopierna redan på 300-talet kunnat spela in en "Do they know it's Christmas?" för att samla in pengar till fattiga hedningar i Europa.
Ed Sheeran medverkade för tio år sedan och har nu insett att låten ger en förlegad bild av Afrika. I sociala medier har han delat ett citat av rapparen Fuse ODG om liknande välgörenhetsprojekt: ”Även om de genererar sympati och donationer, upprätthåller de också skadliga stereotyper som hämmar Afrikas ekonomiska tillväxt, turism och investeringar, vilket i slutändan kostar kontinenten biljoner och förstör dess värdighet, stolthet och identitet.”
”Do they know it's Christmas?” har också kritiserats för att den glömmer bort att det finns massor av kristna i Afrika. Etiopien, vars svältkatastrof fick Bob Geldof att dra igång Band Aid, är ett av världens äldsta kristna länder (44 procent av befolkningen tillhör fortfarande den etiopisk-ortodoxa kyrkan). Teoretiskt hade etiopierna redan på 300-talet kunnat spela in en "Do they know it's Christmas?" för att samla in pengar till fattiga hedningar i Europa.
Raderna om att det aldrig regnar eller snöar i Afrika överensstämmer inte heller med verkligheten. "Do they know it's Christmas" är en nästan ofattbart korkad låt.
Raderna om att det aldrig regnar eller snöar i Afrika överensstämmer inte heller med verkligheten. "Do they know it's Christmas" är en nästan ofattbart korkad låt. Man försökte åtgärda det i versionen från 2014 genom att mer specifikt fråga sig om människorna i det ebolahärjade Västafrika visste om att det var jul. Liberia är till 85 procent kristet och hade nog hyfsat bra koll. Muslimska länder som Guinea, Mali och Sierra Leone brydde sig antagligen inte om tomten.
Men inga av de här invändningarna gör Band Aid till en dålig idé. Att "Do they know it's Christmas" skulle ha kostat Afrika "biljoner" på grund av sitt kolonialistiska perspektiv är ett absurt påstående. Snarare har den kanske gjort att västerlänningar – som inbillat sig att Afrika är en enda öken av svält och misär – missat investeringsmöjligheter som i stället utnyttjats av kineser. Bob Geldof har irriterat viftat undan all kritik och sagt: ”Den här lilla poplåten har hållit hundratusentals, kanske miljontals, människor vid liv.”
Till skillnad från andra välgörenhetslåtar som USA for Africas "We are the world" och Swedish Metal Aids "Give a helpin' hand" lyckas den också bli otäck på riktigt – om så bara för ett par sekunder.
För mig har ”Do they know it's Christmas?” varit en så kallad guilty pleasure. Jag älskade att Morrissey kommenterade låten med orden: "Man kan oroa sig för Etiopien men det är en annan sak att utsätta Englands befolkning för daglig tortyr." Jag fnissar fortfarande åt delar av texten. Men jag får lik förbannat gåshud av bjällrorna, synthbasen och Phil Collins maffiga trummor.
Till skillnad från andra välgörenhetslåtar som USA for Africas "We are the world" och Swedish Metal Aids "Give a helpin' hand" lyckas den också bli otäck på riktigt – om så bara för ett par sekunder. Det inträffar när Bono kontrasterar Paul Youngs öppningsrad "it's Christmas time, there's no need to be afraid" genom att yla: "Tonight thank God it's them instead of you!" Han föreslår att vi ska tacka Gud för att det inte är vi, utan de andra, som svälter. Som om han ville lyfta fram västvärldens egoism. Eller kanske Guds sadism. Det är den enda träffsäkra raden i texten och den ströks från 2014-versionen så att ingen skulle bli kränkt. I stället fick Bono sjunga "tonight we're reaching out and touching you" (som om han ville tafsa på någon).
Årets "ultimate mix" inkluderar båda Bonos rader. Men att lyssna på den i stället för originalet är lika dumt som att sluta säga "god jul".
LÄS MER: Nu blir jag rädd för Wasp på riktigt
LÄS MER: Tomten jag vill ha en riktig videokasett!
LÄS MER: Strage om 30 år med Kent
LÄS MER: P Diddy mindfuckade mig