Här är våra bästa aktiecase inför Q1
Stockholmsbörsen slutade med knapp marginal på plus under 2024 medan den amerikanska börsen på nytt briljerade. Nu väntar ett oskrivet 2025 där ett presidentskifte i USA och en ny rapportperiod står närmast på agendan.
EFN Finansmagasinets analytiker har tagit fram sina just nu mest intressanta aktiecase, något som vi kommer att göra inför varje nytt kvartalsskifte.
Här är den första Topp-12-listan.
Tomterally, vintersport och andra säsongsregler kring börsens ofta starka avslutning på året funkade inget vidare i fjol. Stockholmsbörsen avslutade 2024 med ett fjärde kvartal där det breda indexet OMXSPI tappade närmare 6 procent och det innebar att helåret slutade kring blygsamma 6 procent upp. Lägger vi till utdelningar så hamnade börsen därmed, ovanligt nog, ganska nära en långsiktig genomsnittsavkastning runt 10 procent.
Parallellt har den amerikanska börsen gått på raketbränsle när de stora teknikjättarna har fortsatt att lyftas av efterfrågan på molntjänster, AI-utrustning och digital annonsering. S&P 500 gjorde ett nytt kanonår med en uppgång i närheten av de 24 procent som indexet lyfte med 2023. Det tilltagande gapet mellan Stockholm och Europa å ena sidan och USA-börsen å andra sidan är kanske det tema som bäst illustrerar hela börsåret 2024.
Nog om 2024. Om bara några veckor drar nästa rapportperiod igång och det ger oss nya ledtrådar kring vartåt 2025 ska barka. Har sjunkande räntor äntligen börjat elda på konsumtionslusten och industriefterfrågan? Och hur väl står bankernas räntenetton emot i ett nytt lägre ränteklimat?
En del ledtrådar har vi redan fått. Att bolag som Proact, Dustin och Husqvarna redan har vinstvarnat skvallrar exempelvis om att IT-hårdvara och vissa sällanköpsvaror fortfarande jobbar i motvind, vilket också får sägas om personbilsrelaterade bolag.
Samtidigt som rapporterna börjar trilla in installeras Donald Trump i Vita Huset. Igen. Vi lär få se fler förslag på importtullar, skattesänkningar och avregleringar. En del åtgärder kommer att vara positiva för företagsvinsterna, andra riskerar att tända inflationsbrasan igen och det är inte helt enkelt att på förhand bedöma hur detta spelar ut på börsen de kommande månaderna.
Vinstpilarna pekar uppåt 2025
Någon helt tillförlitlig karta att navigera efter har man ju tyvärr aldrig på aktiemarknaden men som en grov referens inför det nya året kan det ändå vara bra att ha en bild av vad bolagsanalytikerna ser framför sig i sina vinstprognoser. För börsbolagen totalt sett så summerar dessa i nuläget till en vinstökning under 2025 kring 15 procent i USA och i Sverige är förväntningarna cirka 7 procent, enligt Factset.
Ligger de, förvisso höga, värderingsmultiplarna kvar där de ligger idag så kan man argumentera för att börserna har potential att stiga i ungefär samma takt som vinsterna.
Visst finns det många hot mot den prognosen, men det kunde vara värre. Fallande räntor, dämpad inflation och stigande bolagsvinster är trots allt en ganska tacksam kuliss när man letar efter enskilda aktier som kan gå starkt. Och det är vad vi har gjort.
I listan nedan har vi plockat fram ett antal aktier vardera som vi tror på just nu. Det är en mix av bolag från olika sektorer, mest svenska men några utländska jokrar är också med. Det ska understrykas att det här inte är en modellportfölj med innehav som har kalibrerats för att balansera varandra perfekt utan det är en lista bestående av enskilda och fristående aktieförslag.
Vid varje kvartalsskifte kommer vi att gå igenom hur det har gått för det senaste kvartalets favoriter och då också presentera en uppdaterad lista över vilka aktier vi tror på framåt. Det här är EFN Finansmagasinets Topp-12.
EFN Finansmagasinets Topp-12 är en lista som uppdateras vid varje kvartalsskifte. Det är inte en sammansatt modellportfölj som man bör kopiera rakt av utan listan ska ses som inspiration och förslag på enskilda aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. I regel letar vi efter aktier som kan vara intressanta att äga på lång sikt, men hittar vi spännande case på kortare sikt eller aktier som vi tror att det är ett bra läge att kliva ur och sälja så kan det också förekomma på listan.
Topp-12 första kvartalet 2025
Ellinor Beckett
Gränges – ljus i byggtunneln
Aluminiumjättens aktie har pressats när investerarna skytt fordons- och byggexponering. Trots bistra förutsättningar har det nyblivna Large Cap-bolaget sänkt skulden och ökat resultatet. Aktien värderas till 10 gånger vinsten för 2026. Börsen är steget före, det har redan börjat ljusna inom bygg och härifrån är nedsidan begränsad. Sista kvartalsrapporten för 2024 har enkla jämförelsetal.
Läs EFN Finansmagasinets analys här
Rejlers – Svensson trampar på gasen
Rejlers har haft god tillväxt och nu senast ett rekordhögt resultat trots bitvis trista marknadsförutsättningar. En bra mix av kunder får anses vara en av anledningarna. Lagom till vårens stämma ska teknikkonsulten uppdatera de finansiella målen. Jämfört med de två större
branschkollegorna Afry och Sweco kan Rejlers växa snabbare. Vd Viktor Svensson flaggar för att förvärv kommer vara mer i fokus framöver. Han lyfts ofta fram, dels för att han lyckats höja Rejlers
lönsamhet, dels för sina idoga insynsköp.
SEB – lågt värderad relativvinnare
Inflationsoron gick från en slumrande tillvaro till ett reellt börshot. Fed höjde prognosbanan för räntan. Sådant gillar inte aktiemarknaden, men allt annat lika ökar det förväntningarna på bankernas vinster. SEB värderas redan lågt. Det gäller även för Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Här faller valet på SEB som har haft högst avkastning på sysselsatt kapital på 10 år och har mycket företagskunder, vilket gör dem till en relativvinnare på en bättre konjunktur. P/e-talet är under 10 och direktavkastningen väntas vara 6 procent i år.
SKF – avknoppning kan bli kul
Det var en av fjolårets stora börsnyheter att SKF väljer att knoppa av fordonsdelen, vilket utgör 30 procent av omsättningen. Planen är notering i början av nästa år. SKF blir därmed ett bolag med
rörelsemarginaler i nivå med finverkstad. SKF har närapå tappat hela uppgången som följde efter den av aktiemarknaden välkomnade nyheten. Lång historik med haltande lönsamhet och låg värdering innebär ofta att lyckade långsiktiga strukturförändringar belönas med stora börsuppgångar.
Läs EFN Finansmagasinets analys här
Martin Blomgren
Carlsberg – billig øl lockar
Det är inte bara Novo Nordisk som avslutade 2024 i utförsbacke på Köpenhamnsbörsen. Bryggerijätten Carlsbergs aktie har haft det trögt en längre period, där svag konsumtion och en stor rysk verksamhet har legat bolaget i fatet. Men i grunden finns starka positioner, väletablerade internationella varumärken och en kostnadseffektiv produktionsapparat. Efter nära nog en halvering av aktien är p/e-talet nere och sniffar under 12 och direktavkastningen ligger på 4 procent. Det är för billigt och när den här aktien vänder upp tenderar det ofta att gå snabbt.
Hexagon – går in i Björnzone
Mätteknikbolaget Hexagon har förlorat rollen som tillväxtstjärna med hög värdering och en oväntad vd-avgång i november skapade ytterligare osäkerhet på börsen. Framöver finns ett par intressanta triggers som kan återställa ordningen. Det handlar om avknoppningen av enheten ALI, en ny vd-utnämning och inträdet av tidigare ABB-chefen Björn Rosengren i styrelsen med planen att ersätta Ola Rollén som ordförande våren 2026. Rosengren har redan köpt aktier för 30 miljoner kronor och jag tror inte att han ska behöva ångra den affären.
Läs EFN Finansmagasinets kommentar här
Lindex – konjunktur och struktur
Helsingforsnoterade Lindex består dels av underklädeskedjan som numera bär hela koncernens namn, dels av varuhuskedjan Stockmann. Lindexkedjan är i grunden både välskött och har bra lönsamhet men stångas mot en tuff konsumtionskonjunktur medan problembarnet Stockmanns framtid är under utredning. Det senaste budet är att ett besked om Stockmann ska komma första halvåret 2025. Löses både knutarna upp, konjunkturen och strukturen, under våren så kommer det att synas i aktiekursen.
Proact – köpläge efter varning
Datalagringsbolaget Proact åkte på en hård decembersmäll när man tvingades dra ned förväntningarna på fjärde kvartalet och samtidigt aviserade ett kommande vd-byte. Inte bra, men inte heller så illa som man kan tro vid första anblicken. Bolagets systemintäkter tenderar nämligen att svänga kraftigt och brukar komma tillbaka med kraft igen. Nettokassa, försiktig värdering och chansen för en snabb comeback talar i aktiens favör.
Läs EFN Finansmagasinets analys här
Daniel McPhee
Addnode Group – högre marginal hägrar
Addnode ökade vinsten kraftigt i tredje kvartalet. Aktiviteten ser ut att vara tillbaka bland kunderna inom största divisionen. Permanenta marginalförbättringar kommer att ske som ett resultat av en förändrad transaktionsmodell hos den viktiga partnern Autodesk. Aktien är inte billig. Men Addnode är väsentligt lägre värderad än många andra framgångsrika serieförvärvare. Skickligt manövrerat är affärsmodellen briljant. Konsekvent och hög vinstökning tillhör bolagets långa historik.
Läs EFN Finansmagasinets analys här
Essity – värderingslyft i sikte
Essity har redan skvallrat om dess framtida potential. Det har tagit lång tid. Men nyckeltalen pekar i rätt riktning. Likviden från försäljningen av Vinda bokades 2024. Skuldsättningen är halverad och har minskat med 30 miljarder kronor. Snart är återköpsprogrammet från i somras avslutat. Kallelsen till vårens stämma lär innehålla ett ännu större program. Fler bevis på långsiktigt högre marginaler kommer att belönas med högre värderingsmultiplar – på ökade vinster.
Hufvudstaden – bästa läget till rabatt
Hufvudstaden har motbevisat bruset – och det med siffror. Hyresintäkterna ökar och vakanserna minskar. Substansrabatten får bra genomslag på det lågt belånade beståndet. 30 hus, nästan alla i Stockholms absolut bästa lägen (ett fåtal i Göteborg), kan köpas till mindre än 75 procent av bedömda marknadsvärdet. Billigt har blivit för billigt. Det kan korrigeras redan i första kvartalet.
NCAB Group – vinstökning ska premieras
Avkastningen på sysselsatt kapital var tidigare i nivå med stjärnan Atlas Copco. Men mönsterkortstillverkaren NCAB hade ett tufft 2024. Det har varit samma visa i två år; kunderna minskar sina lager och priserna är lägre. En haltande konjunktur därtill. Jämförelsetalen är därför enkla. En återgång till vinstökning kommer att premieras av aktiemarknaden. Aktien värderas högt, vilket kan innebära stora slag kortsiktigt.
Läs EFN Finansmagasinets kommentar här
Bolagens rapportdatum
Addnode: 31 jan 2025
Carlsberg: 6 feb 2025
Essity: 23 jan 2025
Gränges: 31 jan 2025
Hexagon: 31 jan 2025
Hufvudstaden: 13 feb 2025
Lindex: 7 feb 2025
NCAB Group: 13 feb 2025
Proact: 11 feb 2025
Rejlers: 6 feb 2025
SEB: 29 jan 2025
SKF: 31 jan 2025
Källa: Börsdata