Strage: Då bör Dylans skärmtid begränsas

Fredrik Strage lyssnar på Dylan och funderar på Tiktok.

Fredrik Strage
Fredrik StrageProgramledare och musikjournalist EFN
Fansen vill att Bob Dylan räddar Tiktok i USA. Foto: TT, Shutterstock
Publicerad: 16 jan. 2025, 16:45Uppdaterad: 16 jan. 2025, 16:45
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

På väg från Bromma återvinningscentral lyssnar vi på Bob Dylan. Det är en solig vintersöndag och min flickvän sitter vid ratten. Jag blir överraskad av hennes musikval. Varken hon eller jag är Dylan-fans. Vi har mest lyssnat på andra som tolkar hans musik (hon älskar Guns N' Roses "Knockin' on heaven's door", jag föredrar Nina Simones "Just like Tom Thumb's blues") och inte haft tålamod att vänja oss vid hans röst. Men nu – när snön tindrar borta vid flygplatsen och jag känner mig fri efter att ha dumpat en massa skräp – låter han makalös i den åtta minuter långa "Hurricane", en ösig folkrocklåt om boxaren Rubin "Hurricane" Carter som blev oskyldigt dömd för mord.

Som rockjournalist har jag knappt skrivit om Bob Dylan eftersom så många andra gör det. Kanske är det lite väl sent att upptäcka honom nu.

Som rockjournalist har jag knappt skrivit om Bob Dylan eftersom så många andra gör det. Kanske är det lite väl sent att upptäcka honom nu. Samtidigt känns förseningen passande eftersom Dylan också upptäckt något sent: Tiktok. I onsdags dök han plötsligt upp på den kinesiska appen som på söndag förväntas lägga ner i USA där den har 170 miljoner användare. Anledningen är att USA i fjol antog en lag som förbjuder Google och Apple att distribuera Tiktok så länge det ägs av kineser. Appen har länge misstänkts samla information som diktaturen i Peking kan använda på tvivelaktigt vis.

Donald Trump, som stöttade Tiktok-förbudet när han var president, har bett högsta domstolen om en tidsfrist så att hans nya administration kan underlätta en försäljning. Andra användare sätter i stället sitt hopp till Bob Dylan. "Snälla Bob, rädda Tiktok", vädjar en av dem. "Dylan vet hur man får ut budskapet till folket när friheten är hotad", menar en annan. "Att gå med [på Tiktok] när det är en motståndshandling är typiskt för den Bob Dylan som vi känner, älskar och behöver", skriver en tredje.

Timothée Chalamet som Bob Dylan i A Complete Unknown. Nina Simone och Guns N' Roses är några av dem som tolkat Dylans låtar. Foto: TT

Och tidernas största rockpoet har ju en lång tradition av att göra oväntade saker. Han gillar att förvirra sina följare. Tidningen Rolling Stone skriver att det i den nya filmen "A complete unknown", där Dylan spelas av Timothée Chalamet, finns en scen där han anländer sent till en fest och sticker därifrån nästan direkt. Vill han återskapa den genom att finnas på Tiktok i fyra dagar?

Än så länge har det officiella Bob Dylan-kontot bara delat en video med arkivbilder ackompanjerade av "Like a rolling stone", "Knockin' on heaven's door" och "Hurricane". Han har inte skrivit något själv vilket han – till mångas förvåning – började göra på X i höstas efter att i 15 år endast ha delat allmän information om aktuella skivsläpp och konserter (ett undantag var dock när han i maj 2020 twittrade, som man sa då, om sin nyss avlidne idol Little Richard).

På X skrev Bob Dylan den 26:e september: "Happy Birthday Mary Jo! See you in Frankfort." Fansen lyckades inte ta reda på vem Mary Jo var eller om Dylan planerade att besöka Kentuckys huvudstad Frankfort. Det mesta tydde på att Nobelpristagaren i litteratur hade stavat fel till Frankfurt (där han spelade tre veckor senare).

Söker han nu glädjen på Tiktok? Eller vill han provocera? Kanske är han medveten om appens enligt många fördummande effekt på popmusik.

Innan han tystnade på X strax före jul hann Dylan också rekommendera en kreolsk restaurang i New Orleans, sörja komikern Bob Newhart som gått bort, konstatera att det var väldigt mycket folk på bokmässan i Frankfurt och se Nick Cave live i Paris. Den senare sjöng låten "Joy" där raden "we've all had too much sorrow, now is the time for joy" fick Dylan att tänka: "Ja, det stämmer rätt bra."

Bob Dylan (och George Harrison!) på Madison Square Garden i New York 1971. Foto: TT

Söker han nu glädjen på Tiktok? Eller vill han provocera? Kanske är han medveten om appens enligt många fördummande effekt på popmusik. Den får låtskrivare att tänka mer på algoritmen än på att uttrycka något intressant (vilket i och för sig inte är så stor skillnad mot hur det var förr när låtskrivare anpassade sig efter reklamradions olika format). Att ge legitimitet åt Tiktok, om så bara för några dagar, känns som ett uttryck för den ovilja som Dylan ibland visat mot att bli upphöjd till finkultur. Det är symptomatiskt att han reste till Stockholm för att ta emot Polarpriset i populärmusik år 2000 men krånglade en massa när han skulle tilldelas Nobelpriset i litteratur 16 år senare.

Man behöver inte vara hardcore-Dylan-fan för att tycka att han, som snart fyller 84, borde koncentrera sig på att skriva klart den andra delen av sina memoarer. "Chronicles: Volume one" gavs ut 2004 och lär inte få en uppföljare om Dylan lajar runt i sociala medier. Försvinner inte Tiktok på söndag finns det anledning att begränsa hans skärmtid.

LÄS MER: Strages brev till Elvis: Hålen i hans själ
LÄS MER: Strage: När jag betalade för att träffa Linda i Älvsjö
LÄS MER: Strage lade ut sedlarna på sängen och luktade på dem
LÄS MER: Strage om 30 år med Kent

bob dylanDonald TrumpTiktokNina Simonefredrik strageHurricaneApple
Fredrik Strage
Fredrik StrageEFN, Programledare och musikjournalist
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;