Topp 12 – Våra bästa aktiecase för andra kvartalet
Ett händelserikt första kvartal har passerat. Det har varit kraftiga rörelser på världens börser. Aktievalen ska synas. Flera förändringar har gjorts inför andra kvartalet. Här är Topp 12-listan.

Köp ett lågt värderat Europa. Sälj ett högt värderat USA. Det är en förenklad beskrivning av årets tre första månader. Diskussioner om en rotation i motsatt riktning är redan påbörjade.
Snabbt går det. Prognoserna sätter tonen. Det andades optimism vid årsskiftet. En vinstökning på 15 procent förväntades i USA, 7 procent i Europa. Värderingsmultiplarna var också därefter.
Stockholmsbörsens breda index stängde första kvartalet runt nollan, inkluderat utdelningar. Tekniktunga Nasdaq tappade drygt 10 procent och nedgången på S&P 500 summerades till cirka 5 procent. Kronan stärktes ordentligt mot dollarn, vilket fick de utländska tillgångarna att minska än mer i värde.
Det har varit kraftiga rörelser på såväl index- som bolagsnivå. Många har glömt hur kinesiska Deepseek sänkte världens börser i slutet på januari. Värst drabbades de amerikanska teknikjättarna. Nvidia föll 20 procent på ett par dagar och aktien handlades som lägst runt 116 dollar. Senast betalt för aktien är i skrivande stund runt 107 dollar. Politiska utspel och svag makro har på senare tid ökat osäkerheten och därmed volatiliteten.
Och vinstprognoserna? De har skruvats ned några procent sedan årsskiftet. Och det gäller på aggregerad nivå för både svenska och amerikanska börsbolag.
Så gick det – Topp 12 första kvartalet 2025
Carlsberg | 30,9% |
Rejlers B | 30,6% |
Lindex Group | 15,2% |
SEB A | 8,6% |
Proact IT Group | 2,0% |
Hexagon B | 1,0% |
Essity B | -0,7% |
SKF B | -2,6% |
Hufvudstaden | -4,1% |
Addnode Group | -4,8% |
Gränges B | -13,5% |
NCAB Group | -20,4% |
OMX Stockholm GI | -0,2% |
Källa: Infront |
Rapportfloden bjöd på blandade resultat. Det speglades i aktievalen. Ett urstarkt Carlsberg klättrade 30 procent. Den danska ölbjässen pressades till låga multiplar innan årsskiftet. Aktiens återhämtning var snabb och kraftig, likt historiken och vår tes vid årsskiftet.
Lindex och Rejlers steg brant. Beslutet kring koncernstrukturen i Lindex närmar sig. Att bli av med Stockmann vore ett glädjande besked för aktieägarna. Det visade sig firas i förskott på börsen.
Organisk tillväxt, ökad vinst på årsbasis och höjd utdelning fick fart på Rejlers. En trend som pågått länge, trots bistra marknadsförutsättningar. Stigande vinster och oförändrad multipel är lika med kursuppgång. Nya finansiella mål presenterades så sent som i förra veckan.
NCAB blev ett riktigt sänke. Europa var oerhört svagt i senaste kvartalet. Marginalerna i regionen klappade ihop och vinsten försvann. Kanske att Europas återhämtning handlar om önsketänkande bland de stora flödena.
Gränges värderades lågt på framåtblickande vinster. Lätta jämförelsetal hjälpte inte aktien vid senaste rapporten. Inte heller data som visat på minskad global stålproduktion under årets första månader.
Minskade vakanser och ökat substansvärde rapporterades från Hufvudstaden. Desto dystrare var kursutvecklingen. Sentiment förändras inte över en natt. Tydligen räcker inte heller ett kvartal.
Trots ett par svaga insatser i listan summeras totalen till 3,5 procent. Klart bättre än index, detta kvartal. Som tidigare nämnt steg Stockholmbörsen kvartalet på motsvarande nivåer som vid årsskiftet.
I listan nedan har vi plockat fram ett antal aktier vardera som vi tror på just nu. Det är en mix av bolag från olika sektorer, mest svenska men några utländska jokrar är också med. Det ska understrykas att det här inte är en modellportfölj med innehav som har kalibrerats för att balansera varandra perfekt utan det är en lista bestående av enskilda och fristående aktieförslag.
Så gör vi – Topp 12 andra kvartalet 2025
Vi välkomnar Peter Hedlund till analysredaktionen. En hel del bolag får lämna listan och fyra adderas.
Carlsberg får göra sorti. Underliggande marknaden för öl är inte lika sprudlande som årets kursutveckling. Lindex får också lämna. Ett definitivt besked kring Stockmann kan mycket väl få kursen att rycka vidare, men efter årets uppvärdering väljer vi att inte syna utfallet.
Essity får också lämna plats för annat. Aktien visade sig pigg dagarna då upplevd osäkerhet fick världens börser på fall. Vd Magnus Groths avgång aviserades i kvartalet. En stabil grund lämnas till näste person på plats. Utrymme för permanent höjda marginaler har skapats genom halverad skuldsättning och minskat beroende av massapriser. Det blir nog bra på sikt. Lång sikt.
Även SKF får lämna på grund av platsbrist. Vi uppfattar avknoppningen av fordonsdelen som ett bra drag för aktieägarna som ännu inte syns i kursen. Detaljerna lär komma i höst. Dollarförsvagning och konjunkturoro får oss att klia oss i huvudet i det korta perspektivet.
Investmentbolag och konsumentrelaterat adderas till listan. Och vad som redan ligger i aktiekurserna får vi snart reda på. Rapportsäsongen väntar runt hörnet.
Ellinor Beckett
SEB: Hög avkastning till låg risk
När räntorna inte sjunker som man tänkt sig kan det vara bra att äga en bank. Framför allt om de värderas lågt och har lång historik av god lönsamhet. Hög totalavkastning till låg risk tackar man inte nej till. Breda index kommer inte i närheten av SEB:s totalavkastning i princip oavsett tidsperiod. P/e 11 för året och 6 procents direktavkastning bekräftar valet.
Gränges – valsar vidare
Gränges är precis klara med stora investeringar som ska tas i produktion under våren. Nya fabriken i Kina är redan igång. Bolaget har tagit marknadsandelar i Europa, USA och Asien och levererat okej siffror trots utmaningar i fordons- och byggsektorn. Med ensiffriga p/e-tal för innevarande år så är nedsidan begränsad. Gränges är ett av få bolag som inte är förlorare – snarare relativvinnare – på USA-tullar.
Läs EFN Finansmagasinets analys här.
Rejlers – mot nya mål
Teknikkonsulten Rejlers verkar göra det mesta rätt och kommer att lyckas nå sina finansiella mål i år. De nya målen på en omsättning på 8 miljarder och en ebita-marginal på 10 procent (tidigare 8 procent) innebär nästan en fördubbling av försäljningen till 2030. Vd Viktor Svensson (som är kvar och inte tog Afrys Jonas Gustavsson jobb som det spekulerats om) har lyckats med det han företagit sig, nu senast att höja priserna. Trots kvartalets uppgång så får Rejlers fortsatt förtroende.
Martin Blomgren
Hexagon – rallyt kan återvända
Mätteknikbolaget Hexagon gjorde en makalös återhämtning under vintern i spåren av ett vd-byte och beskedet om den kommande vaktavlösningen i styrelsen, där tidigare ABB-chefen Björn Rosengren kommer att ersätta Ola Rollén som ordförande våren 2026. På det finns en kommande avknoppning av enheten ALI som kan förlösa aktieägarvärde längre fram.
Efter en urstark start på året har rallyt kommit av sig lite, men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan en ny återhämtning tar fart.
Proact – systemsmällen lättar
Datalagringsbolaget Proact åkte på börsstryk när de i december tvingades dra ned förväntningarna på fjärde kvartalet och samtidigt aviserade ett kommande vd-byte. Bolagets systemintäkter tenderar att svänga kraftigt och brukar komma tillbaka igen – vilket också var signalen när kvartalsrapporten väl kom och var mindre dyster än befarat. Nettokassa, försiktig värdering och en comeback för systemintäkterna under året talar fortsatt i aktiens favör.
Läs EFN Finansmagasinets analys här.
Matas – skönt underpris
När det danska skönhetsbolaget Matas köpte svenska Kicks häromåret adderades en tillväxtkomponent i ett annars ganska moget bolag. Nu börjar sammanslagningen falla på plats och det finns flera saker som talar för att värderingen borde vara högre i mina ögon. En sådan är skalfördelarna som talar för stigande marginaler, en annan att det finns utrymme att ta marknadsandelar på en växande marknad och en tredje att intäkterna är förhållandevis ocykliska.
Läs EFN Finansmagasinets analys här.
Peter Hedlund
Spiltan Invest – en aktie för byrålådan
Spiltan är ett av börsens bästa investmentbolag med en aktieägarvänlig agenda framför maktambitioner. Datorspelbolaget Paradox som utgör 35 procent av substansen har i perioder varit övervärderad men till 16 gånger ett fritt kassaflöde innevarande år ser det spännande ut. Fondbolaget på 15 procent av substansen är välskött och rimlig värderat. Andra halvan av portföljen är jämnt fördelad på noterat som onoterat och till en substansrabatt på 27 procent är Spiltan ett bra val.
Kinnevik – för mycket elände inprisat
Förtroendet för Kinnevik är kört i botten med en substansrabatt på 47 procent. Det är anmärkningsvärt då det finns en kassa på 10 miljarder och börsvärdet är inte högre än 21 miljarder. Helt klart finns det luft i många innehav men både Spring Health och Travelperk, som är de två största innehaven, värderas tillsammans till 10 miljarder. Båda tog in pengar till högre värdering det senaste året och tror man på den värderingen kommer allt annat på köpet. Återköp är ett måste och jag tror det annonseras under våren.
Duni – mot bättre tider
Priset på pappersmassa har vänt ned och så också US-dollarn, två positiva faktorer för Dunis marginaler. I Tyskland, som utgör omkring 30 procent av Dunis omsättning, satsar nu regeringen på försvar och infrastruktur vilket bör ge positiva effekter på hela ekonomin. Det mindre affärsområdet Food Packaging Solutions visade positiva tecken i Q4 och efter förvärvet av Poppies i Storbritannien ser värderingen ut att landa omkring 10 gånger det operativa rörelseresultatet. Det är en överkomlig värdering även utan förbättringar. Låga förväntningar ger bra potential.
Daniel McPhee
Addnode Group – historiska mönstret tillbaka
Skickligt manövrerat är affärsmodellen briljant. Addnode har hittat tillbaka till det historiska mönstret; en konsekvent och hög vinstökning. Tidigare lovord bevisades i senaste rapporten. Permanenta marginalförbättringar kommer att ske. Delvis som ett resultat av en förändrad transaktionsmodell hos den viktiga partnern Autodesk, delvis en återhämtad efterfrågan. Aktien är långt ifrån billig. Men den marginalbesatta börsen borde premiera Addnode än mer. Om inte annat kommer vinsten i kapp.
Läs EFN Finansmagasinets analys här.
NCAB Group – vinstökning kommer premieras
Avkastningen på sysselsatt kapital var tidigare i nivå med stjärnan Atlas Copco. Men mönsterkortstillverkaren NCAB lämnar ett svårt år bakom sig. Marginalerna i Europa havererade i senaste kvartalet. Det har varit samma visa i två år; kunderna minskar lagernivåer och priserna är lägre. En haltande konjunktur därtill. Kassaflödet är intakt och jämförelsetalen enkla. En återgång till vinstökning kommer att premieras av aktiemarknaden. Multiplarna är höga, vilket ofta gäller när vinsterna bottnar.
Läs EFN Finansmagasinets analys här.
Hufvudstaden – i väntan på skiftet
Hufvudstaden har motbevisat bruset. Hyresintäkterna ökar och vakanserna minskar. Tillgångarna värderas som om det vore kristider. Skippa substansrabatten, justerat för skulderna kan husen köpas till 70 procent av det bedömda marknadsvärdet. Kassaflöden har länge premierats framför substansvärde. Permanenta räntor över noll kan däremot få börsen att skifta fokus. Exakta triggern är svår att peka på. Men ökad substans och minskad rabatt får bra effekt på aktien.
Läs EFN Finansmagasinets analys här
EFN Finansmagasinets Topp-12 är en lista som uppdateras vid varje kvartalsskifte. Det är inte en sammansatt modellportfölj som man bör kopiera rakt av utan listan ska ses som inspiration och förslag på enskilda aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. I regel letar vi efter aktier som kan vara intressanta att äga på lång sikt, men hittar vi spännande case på kortare sikt eller aktier som vi tror att det är ett bra läge att kliva ur och sälja så kan det också förekomma på listan.
Hur vi resonerade inför det första kvartalet 2025 kan du läsa här: Våra bästa aktiecase inför Q1